søndag 30. august 2009

Who's hot, who's not (3) - to uker igjen

Dagbladet/Synovate har spurt velgerne hvor godt partilederne har gjort det i valgkampen til nå. Og ikke overraskende er Jens Stoltenberg øverst på listen. 49 prosent sier at Jens har gjort en god jobb i valgkampen.

41 prosent sier Siv har gjort det bra for partiet og 32 prosent sier Erna har gjort det bra. Deretter følger Kristin Halvorsen med 27 prosent. Jeg tror alle tre har grunn ti lå være minst like fornøyd som Jens med tallene.

For en uke siden skrev jeg at SV ville slite tungt i slutten av valgkampen på grunn av noen temmelig svake opptredener i media av Kristin Halvorsen. Men meningsmålingene sier noe annet. Kanskje er det Frank Rossaviks gamle doktrine som har slått til. Han dokumenterte da han jobbet for SVs stortingsgruppe på 90-tallet at partiet gikk fram på meningsmålingene hver gang Erik Solheim holdt seg borte fra TV. Kanskje er det effekten av et mer tilbaketrukket SV vi har sett i uken som gikk. Nå gjelder det å holde kjeft i to uker til.

Arbeiderpartiet holder fortsatt stø kurs og har fått valgkampen til å forløpe slik de ønsket den helt fra start. Problemet er at det er så kjedelig. Arbeiderpartiets store utfordring blir å folk til å stemme i det hele tatt. Hvis ikke kan oppslutningen sige ned mot 30 prosent, noe som ikke vil være nok for å sikre rødgrønt flertall. Ja, det er faktisk også slik at dersom SV skulle vokse på bekostning av AP mot slutten av valgkampen så kan også dette ødelegge flertallet. Valgforsker Svein Tore Martinsen forklarer hvorfor i bloggen sin. Så Arbeiderpartiet trenger å tilføre mer energi til valgkampen sin.

Senterpartiet er det ikke så mye å si om. De synes lite i riksvalgkampen, men jeg antar at saker som rovdyrpolitikk og bosetting i utkantene redder partiet fra å forsvinne helt. Senterpartiet pleier alltid å gjøre det litt bedre ved valg enn på meningsmålinger og er nok det partiet som har sterkest resistens mot riksmedienes dagsorden.

Et av valgkampens mest interessante utspill om situasjonen etter valget kom tidlig i uken fra Kristelig Folkeparti. Dagfinn Høybråten sier han vil kaste en mindretallregjering av Arbeiderpartiet. Dette plasserer KrF tydeligere på borgerlig side og henger nok også sammen med kampen om konservative velgere som pågår mellom FrP og KrF på Sør- og Vestlandet. Et sterkt FrP i disse delene av Norge har rammet KrF hardt. Noe av nøkkelen til å vinne disse velgerne tilbake er å markere nødvendig avstand til SV og Arbeiderpartiet. KrF ligger på en historisk lav oppslutning, men kanskje kan tydeliggjøringen av hvor de står gi litt medvind i innspurten.

Høyre og Venstre holder også en form for stø kurs. Spesielt Høyre er nok fornøyd med at trenden er opp og hele diskusjonen om partiledelsen har tatt noen ukers pause. Både Erna Solberg og Lars Sponheim gjør det godt i TV. Problemet er vel at temaene de er mest opptatt av: utdanning, modernisering av velferdsstaten og innovasjon og vekst i næringslivet ikke passer helt i medienes Jens mot Siv-regi. Særlig NRK er bakpå når det gjelder disse delene av politikken. Men i dagens mangfoldige medieverden der også blogger og andre sosiale medier inngår, er det mulig å nå fram til ganske mange likevel.

FrPs 101 tiltak på 100 dager blogget jeg om i går. Fremskrittspartiet hadde sikkert ventet enda større oppmerksomhet om lanseringen. Men jeg tror den selvsikkerheten FpP viser ved å gi blaffen i hva alle synserne sier, virker . Og en del av kritikken er jo også ganske meningsløs. Noen kritiserer FrP for å forslå ting i hundredagersprogrammet som også står i partiprogrammet. Men hva skulle de ellers foreslå? Det er jo en hel del populære tiltak i FrPs program som det er grunn til å minne velgerne om at man har tenkt å gjennomføre også. Det er i grunnen forbløffende at de andre partiene er så opphengt i å mene noe om FrP hele tiden at de glemmer å tydeliggjøre sitt eget prosjekt for hvordan de vil forandre Norge hvis de vinner valget.

Noen meningsmålinger sier at Rødt er inne på Stortinget med to representanter. Men det er de jo hver gang det er stortingsvalg. Akkurat som ved tidligere valg er dette sannsynligvis feil. Og de lokale målingene i Hordaland bekrefter jo at det er minst et par tusen velgere for lite. At to så gretne gamle menn skulle bli valgt er nok ikke spesielt sannsynlig.

Ut fra det vi vet i dag tipper jeg borgerlig flertall med noen få mandater. Først og fremst fordi jeg tror AP vil slite med å opp valgdeltagelsen og SV alltid gjør det dårligere enn målingene viser på forhånd (mens SP gjør det litt bedre). På borgerlig side tror jeg det vil fortsette å jevne seg ut mellom FrP og Høyre slik at H+V+KrF blir mye større enn FrP. Men det lenge igjen. Det kan dukke opp store saker som ødelegger alt for et parti. Halvparten av velgerne har kanskje bestemt seg. De som skal avgjøre valget vil bestemme seg i løpet av de to ukene som kommer.

1 kommentar :

  1. Slik som det ser ut nå skal man vel være litt forsiktige med for bastante spådommer. Likevel tror jeg at dersom det ikke skjer noe spesielt, og valgkampen bare videreføres etter de linjene vi hittil har sett, så vil regjeringen vinne valget.

    Her er det imidlertid et stort HVIS. Noe kan jo skje. Noe som endrer alt. Slik som f. eks skuddene på jernbanetorget, endret valget i 1995. 48 timer før valgdagen.

    SvarSlett