mandag 31. oktober 2016

Brukervennlighetspris til helsenorge.no

For noen dager siden, under Webdagene 2016 i Oslo Spektrum, hadde jeg gleden av å stå på scenen sammen med generalsekretær Arnt Holte i Norges Blindeforbund og dele ut en pris til en særlig brukervennlig nettløsning. I kriteriene for nominasjoner til denne UX-prisen stod det:

"Norges Blindeforbund og Siteimprove har inngått samarbeid og vil for første gang dele ut UX-prisen på Webdagene 2016. Vi ønsker hjelp fra deg til å gi en anerkjennelse til en virksomhet eller et team, som har gjort en enestående innsats for å skape helhetlige og gode brukeropplevelser på nettet som er tilgjengelige for alle - inkludert mennesker med funksjonsnedsettelser eller andre utfordringer."

Arbeidet med universell utforming, det å designe fysiske løsninger og digitale løsninger slik at de er tilgjengelige for alle, er svært viktig. Det er dyrt og ofte vanskelig å lage spesialtilpasninger i etterkant og mye smartere å utforme løsninger som ikke har skaper barrièrer for folk med nedsatt funksjonsevne. Dessuten er det jo slik at i et samfunn der stadig flere blir eldre, med de utfordringene det innebærer for mange når det gjelder bevegelse, syn og hørsel, er det rett og slett veldig lurt å lage løsninger som ikke gjør at mange blir stengt ute fordi de har en nedsatt funksjonsevne på noen områder.

UX-prisen jeg var med på å dele ut handler om den digitale delen av universell utforming, som er i ferd med å bli minst like viktig som det fysiske. Digital tilgang er på stadig flere områder blitt den viktigste og noen ganger den eneste tilgangen til informasjon, kunnskap, nyheter og tjenester. Det å løfte frem gode eksempler på virksomheter som baner vei og som kan inspirere andre gjennom en slik pris er en flott måte å bidra til at god og brukervennlig design får økt oppmerksomhet. Det var seks finalister fra både stat og kommune som var plukket ut som finalister. 

Kandidaten som fikk flest poeng fra ekspertpanelet og som vant prisen var tjenesten helsenorge.no, den offentlige helseportalen som samler informasjon og tjenester fra flere aktører i helsesektoren og gjøre det lettere for oss innbyggere å holde oversikt over det som gjelder oss selv. Det er Direktoratet for e-helse som har ansvaret for disse sidene og mottok prisen. Det er god grunn til å gratulere.