fredag 8. januar 2016

Suser avgårde i NHO

Foto: Inge Jan Henjesand
En av de tingene NHO virkelig kan er å lage gode årskonferanser. Det skjer alltid første arbeidsuken i januar, før mye annen møtevirksomhet har kommet i gang, samler sentrale folk i næringsliv, politikk og organisasjonsliv, handler om et stort og viktig fremtidsrettet samfunnstema - og bidrar derfor til å sette en dagsorden for den politiske debatten. Slik var det også på torsdag da NHO laget konferanse om hvordan roboter og informasjonsteknologi endrer arbeidslivet.

Blant mye bra vil jeg trekke frem fire ting: For det første var det som ventet veldig spennende å høre Andrew McAfee snakke om hvordan grenseflatene for hva mennesker er best til å løse og hva maskiner er best til å løse flyttes. For 10 år siden var det utenkelig at datamaskiner ville kunne kjøre biler i vanlig trafikk. I dag er det noe som skjer. Jeg har for øvrig blogget om to bøker McAfee har vært med på å skrive, "The Second Machine Age" i 2014 og "Race Aganist the Machine" i 2011.

For det andre var det også veldig interessant å høre Sondre Gravir i Finn.no snakke om hvordan plattformen Finn Småjobber gjør det lettere å finne folk som kan ta på seg ulike oppdrag og tjenester, men hvordan det utfordrer dagens måter å organisere bedrifter, betale skatt, følge ulike regelverk osv. Hans hovedbudskap var at dette ikke blir borte, men at vi må finne måter som gjør det enklere for folk å være lovlydige, betale skatt og gjøre de riktige tingene. Har var prisverdig konkret på hva som kan gjøres, noe jeg tror blir helt avgjørende i en ellers tider litt luftig diskusjon om den såkalte delingsøkonomien.

For det tredje stod LOs leder og NHOs leder på samme scene og snakket om hvordan de kan jobbe sammen for å løse noen av de store utfordringene i samfunnet, inkludert høyere arbeidsledighet og flere som faller utenfor på ulike måter. Jeg tror ikke det er mange land der den største arbeidsgiverorganisasjonen og den største fagorganisasjonen kan opptre sammen på denne måten. Nå tar riktignok Aftenposten feil når de skriver at det er første gang en LO-leder er på scenen på en årskonferanse i NHO. Her er et billedbevis fra min blogg som viser at Roar Flåthen var på scenen foran 1300 tilskuere i Operaen i 2010. Jeg var programleder for den sesjonen, så det husker jeg godt. Og her er også et videoklipp fra diskusjonen. Men det som er riktig er at det aldri har skjedd før at de har stått på scenen sammen med en NHO-sjef og snakket om hvilke utfordringer de skal løse sammen.

Og for det fjerde kom deLillos, kveldens store overraskelse på årskonferansemiddagen. Noen full konsert kunne det jo ikke bli, men fire låter hentet fra deLillos enorme katalog var fantastisk bra middagsunderholdning. Litt sunn maktkritikk med en bra ironisk snert var det også i noen av tekstene, som ikke akkurat var helt malplassert i den forsamlingen. Og helt perfekt var det at det hele åpnet med min deLillos favorittlåt fra første album, Suser avgårde. Sangen der de synger om at Oslo er en egen planet:

"Det er grålysning og ikke en lyd i byen
Og jeg er på vei hjem til en oppredd seng
Lille Oslo er en egen planet
Alle gatene er forskjellige land
Hvert strøk en verdensdel
Og vi suser avgårde, alle mann"
.