onsdag 27. januar 2016

Woz

Slik så det ut da jeg hadde gleden av å veksle noen ord med Steve Wozniak tidligere i dag, under Aftenpostens store konferanse om digitalisering. Det var ikke avtalt noe møte med "Woz", men siden han skulle på scenen og være med på en "fireside chat" rett etter en paneldebatt der jeg deltok i, og vi stod og ventet sammen på bakrommet, var det jo naturlig for oss som var i nærheten å veksle noen ord.

Steve Wozniak grunnla Apple sammen med Steve Jobs i 1976, etter å ha sagt opp jobben sin i Hewlett-Packard, og var den som egenhendig utviklet deres aller første personlige datamaskin Apple 1. Så hadde han hovedansvaret for å designe Apple II, en datamaskin som ble produsert helt fram til tidlig på 90-tallet og solgte over fem millioner enheter.. Woziniak forlot Apple igjen i 1985, men har gjennom det han gjorde i årene han var der og diverse andre prosjekter av både kommersiell og mer idealistisk karakter senere, oppnådd legendestatus.

Hva snakker man om når man har noen sekunder sammen med en av de som har hovedæren for å legge grunnlaget for dagens ikt-næring? Han var mest opptatt av å vise fram armbåndsurene sine. En Apple iWatch på den ene armen, men et utrolig kult og ganske stort og gjennomsiktig armbåndsur det andre håndleddet med to små vakuumrør på innsiden. Vakuumrør som han fortalte at ikke produseres lenger. Evnen til å føle stolthet over sine nye, kule og helst litt unike teknologiske dingser er viktig.

Aftenposten har lagt ut en litt mer utfyllende sak om hva Woz tenker om brukerorientering, om råd til gründere og om hvorfor kunstig intelligens blir det neste store.