torsdag 14. januar 2016

En moderat republikaner

Primærvalgkampen i det republikanske partiet i USA har blitt en temmelig eksentrisk affære, med Donald Trump som den mest ekstreme, men med Ben Carson og tea party-favoritt Ted Cruz som nesten like polariserende skikkelser som til sammen har satt de andre kandidatene i skyggen, Skulle noen av disse tre vinne nominasjonen blir det vanskelig å slå Hillary Clinton ved valget til høsten.

Heldigvis for det republikanske partiet ser det ut som noen der har forstått at de må bevege seg inn mot sentrum for å vinne. Da de plukket ut sin talsperson til å kommentere Obamas State of the Union-tale tidligere denne uken falt valget på South Carolinas guvernør Nikki Haley. Hun holdt en tale som ble hyllet av kommentatorene og fikk høy score i meningsmålinger blant velgerne, men talen skapte negative og hissige reaksjoner i deler av det republikanske partiet.

Hun la vekt på at ikke bare Obama, men også republikanerne må ta noe av skylden for den fastlåste situasjonen i kongressen i Washington. Og i stedet for å snakke om å stenge grensene helt for innvandring snakket hun om en streng, men rettferdig innvandringpolitikk som sørger for at ikke alle får komme, men de som får komme må bli integrert og blir gitt muligheter. Slik hennes egen familie fikk det da den kom fra India. Jeg synes det er en veldig god tale, og langt bedre gjennomført enn republikanerne har klart på lenge når de skulle kommentere Obamas State of the Uniion-taler:De setningene i talen som kanskje har vekket de sterkeste reaksjonene i deler av det republikanske partiet er et avsnitt om at de som roper med den høyeste stemmen ikke alltid oppnår de beste resultatene. Noen ganger er det viktig å lytte til hva andre sier også. Jeg synes det treffer svært godt i dagens situasjon:

“There’s an important lesson in this. In many parts of society today, whether in popular culture, academia, the media, or politics, there’s a tendency to falsely equate noise with results. Some people think that you have to be the loudest voice in the room to make a difference. That is just not true. Often, the best thing we can do is turn down the volume. When the sound is quieter, you can actually hear what someone else is saying. And that can make a world of difference. Of course that doesn’t mean we won’t have strong disagreements. We will. And as we usher in this new era, Republicans will stand up for our beliefs."