søndag 31. januar 2016

De som avgjør presidentvalg i USA

Valg- og statistikknettstedet FiveThirtyEight har laget en spennende valgkalkulator for å vise hvilke befolkingsgrupper som må mobiliseres for å snu flertallet i ulike "vippestater" ved presidentvalget i USA til høsten. Den interaktive grafikken tar utgangspunkt i valgdeltagelse og politisk preferanse ved forrige presidentvalg for fem befolkningsgrupper.

De fem befolkningsgruppene,som er med i tallgrunnlaget er hvite amerikanere med høyere utdanning, hvite uten høyere utdanning, svarte amerikanere, latino/hispanics og asiater. Som kjent er både politiske preferanser og valgdeltagelse er veldig ulike i de fem gruppene.Ved å flytte på de to indikatorene for hver av de fem gruppene kan man se hva som skal til for ulike utfall av presidentvalget. Utgangspunktet er forrige valg i 2012 der demokratene fikk 51,7 prosent av stemmene og 332 delegater i valgmannskollegiet. Republikanerne fikk 46,6 prosent av stemmene og 206 delegater (summen av delegater er 538 og det er, i parentes bemerket, ikke helt tilfeldig at det også ser navnet på nettstedet).

Hva ville for eksempel skje om svarte amerikanere ikke er så begeistret for en annen demokratisk kandidat som de var for Obama i 2012 og den høye valgdeltagelsen blant svarte velgere synker fra høye 66 prosent til 56 prosent? og hva hvis det samtidig bare er 83 prosent i stedet for 93 prosent som stemmer på demokratene? Jo, da ville Florida, Virginia og Ohio bytte side til republikanerne, men demokratiene ville fortsatt vinne valget med knapp margin: 272 mot 266 delegater.

Hvis hvis vi i stedet forutsetter at republikanerne har en kandidat som er ordentlig populær blant latinske velgere og vinner halvparten av disse stemmene i stedet for bare 29 prosent som sist. Det ville føre til at Florida, Nevada, New Mexico og Colorado byttet fra demokratisk til republikansk, men likevel ville flertallet forblitt demokratisk med 283 mot 259.

Så kan vi prøve en siste vri. Hva hvis hvite amerikanere uten høyere utdanning, en gruppe der republikanerne står sterkt, men der valgdeltagelsen er relativt lav, ble mobilisert? Hva betyr det om valgdeltagelsen i denne gruppen økte fra 57 prosent til 66 prosent (samme de nivå som for svarte amerikanere) og oppslutningen om republikanerne økte fra 64 prosent til 70 prosent? Da ville Florida, Ohio, Pennsylvania, New Hampshire, Iowa, Minnesota, Nevada, Colorado og Wisconsin byttet over til republikansk side og republikanerne ville vinne en klar sier med 331 mot 207 i valgmannskollegiet.

Dette kan høres teoretisk ut, men når de ulike kandidatene posisjonerer seg, først i primærvalgkampen og så i selve presidentvalgkampen, kan de ikke se bort fra regnestykker som dette. Og ved hjelp av kalkulatoren til FiveThirtyEight får også vi andre muligheten til å se effekten av å vinne eller miste støtte i ulike deler av befolkningen.