onsdag 30. september 2015

Med Volkswagen på brystet

Wolfsburgs Andre Schürrle
Da jeg så på Champions League kampen på TV onsdag mellom Manchester United og Wolfsburg var det lett å synes synd på Wolfsburg. Ikke fordi de tapte kampen, det gjør lag som kommer til Old Trafford stadig vekk, og det kommer heldigvis til å skje også i fremtiden, men fordi laget med den store Volkswagen-logoen på draktene kommer fra en by som helt sikkert vil få flere utfordringer enn de er vant til i tiden som kommer.

I Wolfsburg har de ikke bare Volkswagen som sponsor, men byen ble rett og slett grunnlagt av Volkswagen i 1938. Det var byen som skulle produsere VW Bobler. Det er der Volkswagen har hovedkontor og der de produserer en rekke andre modeller i dag. Volkswagens suksess har gjort Wolfsburg til Tysklands rikeste by per innbygger. Byen har har i dag 122 000 innbyggere og verdens største bilfabrikk. Og akkurat det blir jo en utfordring med de problemene Volkswagen har pådratt seg med manipulering av noen av bilenes programvare for passere utslippstester i USA, og kanskje også andre steder.

Men onsdag kveld handlet det om fotball. Det så lenge ut som det var England vi nok en gang skulle synes synd på, og særlig når de møter tyske lag. Tirsdag kveld tapte to andre lagene fra England i Champions League, begge fra London, sine kamper. Arsenal 2-3 mot Olympiakos hjemme og Chelsea 1-2 mot Porto borte. Og tidlig i onsdagens kamper så det ut som både Manchester City og Manchester United skulle tape mot sine tyske motstandere. Men slik gikk det ikke.City snudde 0-1 til 2-1 mot Borussia Mönchengladbach, Og viktigst av alt: United snudde 0-1 til 2-1 mot et hardt kjempende Wolfsburg.

Vi får håpe det er starten på en nødvendig oppreising for engelsk fotball etter en svak fjorårssesong der ingen engelske lag kom lenger enn til åttendelsfinale i Champions League og en nokså famlende start på årets gruppespill. Det er lang vei frem, men minst et av Manchester-lagene burde kunne kjempe om en plass i toppen i år. Og så håper jeg også Wolfsburg vinner alle sine kamper mot andre lag enn Manchester United, slik at også de kommer langt i turneringen. Byen fortjener at laget med VW-logo på brystet får en god fotballopplevelse når det ellers er krevende tider.