lørdag 19. september 2015

Bytur i Gamlebyen og Sørenga

Barcode sett fra Clemensparken
Min mor feiret sin 70-årsdag i august og vi i den nærmeste familien fant ut at en passende bursdagspresang ville være en restaurantmiddag på Sørenga, Oslos nyeste bydel, kombinert med en liten byvandring gjennom Gamlebyen, den aller eldste delen av byen, for å komme dit. Det er spennende å utforske steder man ikke kjenner så veldig godt og vår lille bursdagsvandring i Oslo indre øst var veldig hyggelig. Det er ikke rart at nye boliger i denne delen av byen er blitt veldig populære.

Vår lille vandring gikk fra Jernbanetorget opp Stenersgata, over Lilletorget, forbi Vaterlandsparken og over Akerselva. Da er man på Grønland, et livlig og fargerikt område i Oslo med mye utesteder og butikker. Fredag kveld var det litt ekstra livlig, med veldig mye politibiler ved Motzfeldts gata, uten at vi skjønte hvorfor, men det må ha vært en episode avisene skrev mye om dagens etter der en kvinne hadde truet et barn med kniv.

Fra Grønlands Torg gikk turen videre østover og inn i Gamlebyen, der Oslo i sin tid ble skapt. Går man oppover Oslo gate er det spor av Oslos middelalderhistorie på alle kanter, blant annet ruinen av St Hallvardskatedralen og Oslo Torg. Ved nordenden av Oslo Torg ligger Oslo Ladegård, der vi tok et glass Prosecco denne fine og ganske varme høstkvelden på uteserveringen på Ladegården Cafe. Stor hage og flott uteservering som er veldig trivelig.

Så fortsatte vi videre oppover Oslo gate og krysset Bispegata, som frem til midten av 90-tallet var en av landets mest trafikkerte veier, en seksfeltsvei og europavei der mye av trafikken kom inn til Oslo nordfra, men gradvis er trafikken flyttet andre steder og middelalderbyen Oslo vokser frem, Men fortsatt er det et litt underlig område å gå igjennom, med store avstengte jernbaneområder og veianlegg på alle kanter av noen av Norges viktigste kulturminner fra middelalderen.

Litt lenger opp i veien kommer man til den lille Clemensparken der ruinene av Clemenskirken fra 1100-tallet. Herfra går det en gangbro over til den største delen av Middelalderparken, med Kongsgården og Mariakirken, som ble bygget på 1100-tallet og revet i 1523. Gangbroen binder sammen Clemensparken og Middelderparken tror går over anleggsområdet for den nye Follobanen som nå legges i tunnel. Når den er ferdig vil Oslo få et enda større og mer sammenhengende middeladerhistorik område, men dette området er også i dag vel verdt et besøk.

Turen videre bort til Sørenga trodde vi kanskje ville by på noen utfordringer i og med at noen av landets største bygg og anleggsprosjekter, med både jernbane, veisysem og ny bydel bygges i området, men det gikk fint via en provisorisk gangvei. Sørenga er en ny bydel med 750 boliger, nede i strandkanten og vestvendt, med utsikt til Hovedøya, Operaen, Barcode og Havnelageret. Her er det sjøbad og havnepromenade. Og kveldens middag spiste vi på en ny italiensk restaurant som heter Cargo, et meget bra valg. Både mat, service og utsikt var helt strålende.

Siste etappe tilbake til Jernbanetorget fra Sørenga gikk langt raskere. Vi gikk over den flotte midlertidige gangbroen som krysser Bispevika (der er her Akerelva renne ut i Oslofjorden). Den går fra Sørenga og man kommer over på den andre siden utenfor Operaen ved Sukkerbiten. Herfra gikk vi langs hele Operabygget på sjøsiden, rundet hjørnet, gikk forbi hovedinngangen og endte opp tilbake ved utgangspunktet ved Oslo S etter en flott byvandring, middag og bursdagsfeiring.