tirsdag 30. juli 2013

Dingser på reise (6): Huawei 3G miniruter

Jeg har nettopp kommet hjem fra en herlig ferietur til Spania og har derfor noen ferske erfaringer med dingser på utenlandsreise. Noen så kanskje litt rart på oss i sikkerhetskontrollen da familien på fem pakket ut fem bærbare PCer, to iPad mini, tre Kindler og et norsk lesebrett, samt noen spillkonsoller og smarttelefoner.

Nå er ikke poenget å bruke dette hele tiden i ferien, men hvis og når man bruker dem så er utfordringen veldig ofte tilgang til internett. På et hotell har man kanskje god tilgang til Wifi, men i mange sammenhenger er mangel på internett noe som skaper en del hodebry. Løsningen med en norsk 4G-ruter (som jeg blogget om her) er utmerket i Norge, men er ikke noe man kan basere seg på familieferie i utlandet. Til det er prisen alt for høy og datamengden i leverandørenes pakker alt for liten.

Er det så noen måte å få tilgang til internett via mobilnettet i utlandet, men til lokale og ikke norske roaming-priser? Det er fullt mulig, men det krever to ting. For det første må man ha en 3G-ruter som ikke er operatørlåst. men der du kan sette inn et SIM-kort fra en lokal teleperatør. Før avreise fra Norge kjøpte jeg en Huawei E5331 3G-ruter hos Komplett til kr 689. Den håndterer åtte samtidige brukere på Wifi, kan brukes i omkring fem timer uten lading og veier bare 82 gram. Meget praktisk på reise med andre ord.

Det andre man må ha er et internettabonnement hos en lokal teleoperatør. Det finnes sikkert flere ulike muligheter i Spania. Via et lokalt "business-senter" i Estepona fikk jeg kjøpt et Surf and Go-kontantkort hos leverandøren Hits Mobile . Jeg valgte den største pakken de hadde som var en måneds bruk med 1 GB inkludert. Det kostet 13,9 euro og SIM-kortet koster 5 euro, tilsammen rundet opp til 20 euro. Man kan kjøpe ekstra datapakker på nettet med kredittkort. For 30 euro får man ytterligere 2 GB. I forhold til vanlig familiebruk hjemme i Norge er ikke dette særlig mye,så det gjelder å holde nede videobruk og store nedlastinger. Rent ytelsesmessig fungerte det meget godt, så det er fort gjort å bruke mer enn man hadde tenkt.

Det er noen formaliteter knyttet til å få få kjøpt et SIM-kort i Spania. Man må ha med seg legitimasjon og så må man ha et lokalt telefonnummer. Men det siste viste seg å ikke være noe stort problem, Hits Mobile utstyrer deg med et nytt nummer når du får SIM-kortet hvis du ikke har et fra før. En annen fordel med Hits Mobile er at de har en egen nettside der du kan logge deg på og følge med på forbruket ditt, og eventuelt kjøpe ekstra surfekapasitet hvis det er behov for det.

Hans-Petter Nygård-Hansen i Geelmuyden Kiese har et veldig bra blogginnlegg om samme problemstilling, med eksempel fra ferie i Hellas i år. Han har valgt en ganske avansert 4G-ruter fra Zyxel som han er fornøyd med og kombinert det med et dataabonnement fra mobilselskapet Cosmote, der han betaler 40 euro for 5 GB. Det er ikke så galt. Men det er minst like interessant å lese oppfølgingsinnlegget til Hans-Petter om "Slik brukte jeg 4 GB med mobildata på 24 timer", som presist beskriver hvordan 4GB kan bli borte på et blunk slik vi setter opp dingsene våre med automatisk oppdatering av apper og programmer og automatisk sikkerhetskopiering i nettskyen.

Jeg skal i neste innlegg i denne serien fortelle om en spennende liten dings som kan være til hjelp om mobilnettet ikke er eneste mulighet, men du kanskje er i nærheten av et svakt Wifi-signal eller en nettverkskabel, og har behov for å dele signalet med flere dingser.

 Tidligere innlegg i serien "Dingser på reise":

1. Kindle Paperwhite
2. Telenor 4G Miniruter
3. Samsung Galaxy S4
4. Digitalkamera
5. iPad mini

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar