Jeg har vært inne på hvordan man kan koble flere dingser til internett når man er på reise via en 4G-miniruter når man er i Norge eller via en miniruter fra Huawei, der man setter inn et lokalt SIM-kort, når man er utenfor Norge. Men det kan være dyrt å basere seg på mobilnettet. Vi vil helst ha en Wifi- eller kablet tilkobling.
Problemet er at når dette finnes, for eksempel på hoteller og flyplasser, så får man ikke mer enn en dings av gangen på nett uten å betale flere ganger. På hoteller kan man dessuten risikere at signalet er dårlig hvis rommet er langt unna senderen. Det å forberede seg på alt som kan skape utfordringer krever at man må dra med seg et lass av ekstra rutere, kabler og ladere for å være forberedt på alle eventualiteter. Eller?
Asus har laget en knøttliten, billig og ganske genial dings som kan løse flere av disse utfordringene. Den er vel omtrent så stor som en gammeldags tipakning sigaretter og veier bare 36 gram. I den lille boksen som heter ASUS WL-330N3G 11n 6-in-1 3G Router er det plassert tre kontakter, en mikro-USB inngang til strøm, en vanlig USB inngang til å koble til en 3G USB-stick og en inngang for en ethernet nettkabel, noe som er ganske uvanlig på en så liten dings. Den har ikke noe batteri, så den er avhengig av strøm, men kan drives med strøm fra en USB-port på en PC.
Det fantastiske med denne smarte lille dingsen er at den kan gjøre seks ulike ting som man i verste fall ville dratt med seg seks forskjellige dingser for å gjøre. Den gjør riktignok bare en ting av gangen. Hvilken av de seks rollene den settes i styrer man ved å kommunisere trådløst med boksen fra PC via et web-grensesnitt. Min erfaring var at dette var forholdsvis enkelt når man hadde fått opprettet den første kontakten med enheten, som må gjøres når man har koblet boksen til PCen med en ethernetkabel. De seks tingene denne lille Asus-boksen kan gjøre er som følger:
For det første har den en "router mode", som er den mest opplagte rollen. Da fungerer den som en vanlig trådløs ruter, slik man har i hjemmenettverket. Man kobler ganske enkelt inn en nettvkabel som har kontakt med internett. Denne muligheten kan også være svært nyttig når man er på et hotellrom der det finnes en nettverkskontakt i veggen, men der man mangler nettkontakt på det man vil koble til eller når man vil dele intenettforbindelsen mellom flere enheter.
Andre mulighet er "access point mode", hvilket ligner på den første, ved at man kobler en nettkabel til boksen, men her står det en trådløs eller kablet ruter i den andre enden. Hensikten er å kunne koble flere PCer trådløst til en eksisterende forbindelse som har begrenset kapasitet eller mangler Wifi. Fordi det er allerede er en ruter tidligere i kjeden trenger ikke Asus-boksen settes opp som en ruter med egen brannmur og annen ruter-funksjonalitet, men fungerer som et såkalt aksesspunkt.
Tredje modus er "repeater mode", hvilket vil si at man dropper kabelen og kobler seg trådløst til en eksisterende ruter og videresender signalet fra denne på samme kanal og med samme ID. For brukeren fremstår det som det samme Wifi-nettet. Hensikten er å utvide rekkevidden til et eksisterende signal slik at flere brukere, for eksempel i en annen del av et stort hus, kan koble seg til det trådløse nettverket.
Fjerde rolle er "Wifi account sharing mode", også kalt "hotspot mode", som er ekstremt nyttig på reise. Her kobler man seg også til et eksisterende Wifi-nettverk trådløst, men hensikten er å gi tilgang til et nett som krever autorisasjon, og kanskje betaling, til en begrenset gruppe. Det kan for eksempel være aktuelt på et hotell eller en flyplass som tar betalt for Wifi. Jeg brukte denne modusen på en litt annen måte i sommer i Spania. Leiligheten vi bodde i var i et leilighetskompleks med et felles gratis, men ganske svakt Wifi-signal. Man måtte helst være utendørs for å få kontakt med nettet, og det falt lett ut. Men ved å sette opp Asus-boksen ute på veggen der signalet var sterkest bedret det stabiliteten og personer innendørs kunne få tilgang til nettet.
Femte mulighet er "Ethernet adapter mode". Her er kobler man seg også trådløst til en wifi-ruter for å få tilgang til internett, men signalet videresendes via nettkabel til en PC eller annen dings. Retningen er med andre ord motsatt av den første rollen. Dette er veldig nyttig hvis man skal koble PCer, spillkonsoller, DVD-spillere eller andre enheter til nettet som mangler innebygget Wifi, men som har en kontakt for nettkabel.
Mest overraskende er kanskje sjette mulighet, "3G sharing mode", der man deler en mobil bredbåndstilkobling med flere via Wifi. Her er det ikke snakk om å sette inn et lokalt SIM-kort i boksen slik jeg beskrev når det gjaldt Huaweis miniruter, men om å koble til en 3G USB-stick i USB kontakten. Har man et USB-modem som man stort sett bruker selv, men der man av og til har behov for å dele forbindelsen med noen andre, er dette et godt alternativ til å kjøpe en egen mobilruter.
Jeg kjøpte min ASUS WL-330N3G 11n 6-in-1 3G Ruter hos Komplett. Den koster bare kr 399, inkludert nettkabel og strømledning. Det er ikke dårlig for en dings som kan brukes til så mange nyttige ting. Nå har jeg foreløpig litt begrenset erfaring og har bare brukt den som hotspot (fjerde rolle), men jeg synes det fungerte forbausende bra (og når ting ikke fungerte var det på grunn av et svakt Wifi-signal, og ikke Asus-boksen sin skyld).
Poenget med en dings som dette er ikke en daglige bruken. Til hverdagsbehovene må man velge "tyngre", mer spesialisert utstyr. Dette er en dings man har i tilfelle det oppstår et uforutsett behov når det gjelder tilgang til internett. Det uforutsett kan handle om behov for en trådløs ruter, behov for å sette opp et hotspot, mulighet for å koble seg til en kablet internettforbindelse, behov for å øke rekkevidden til et Wifi-signal eller behov for å dele en tilgang til mobilt bredbånd med flere. Fordi den er liten, lett og kan dekke så mange ulike behov blir dette en del av standardutrustningen jeg alltid har med meg på jobbreiser og ferieturer.
torsdag 1. august 2013
Abonner på:
Legg inn kommentarer
(
Atom
)
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar