søndag 21. juli 2013

Lang musikk til lange feriedager (22)

Artister må strengt tatt ha holdt på en stund for kunne gi ut en fornuftig samling med minst 40 utvalgte låter som er bra nok eller spesielle nok til å tåle en dag på stranden i en iPod. Alternativet er naturligvis å gi ut alt man har gitt ut før en gang til, i en samleboks. Det er dette den svenske rockegruppen Imperiet, som hadde sin forholdsvis korte storhetstid midt på 80-tallet, har gjort med samleboksen Silver, Guld och Misär.

I sin fysiske utgave er dette en boks med 5 CDer med i alt 80 låter, pluss en DVD. Jeg kjøpte den digitale utgaven uten DVD på iTunes en gang, men det ser verken ut som den eller den fysiske boksen er i salg lenger. Det er synd, for de korte "greatest hits"-samlingene til Imperiet er litt for korte. Da er kanskje det beste tipset å kjøpe et av live-albumene i stedet, for det var som liveband Imperiet var aller best.

Silver, Guld och Misär samler de omtrent fire (litt avhengig av hva man teller med) ordinære albumene, samt livealbumet 2:Augusti Live. I tillegg er det en del singler og b-sider, der enkelte, som "Du ska va president" ikke var med på de ordinære studiealbumene, noen remixer og noen andre løse tråder. Summen av alt dette betyr at noen av låtene er med flere ganger, noe som er naturlig med tanke på at dette er en samling som skal samle absolutt alt, men det redusere jo opplevelsen litt. Et annet problem er at når alt er med er også en del virkelig dårlige låter. Og Imperiet hadde, særlig på slutten av karrièren ganske mange låter de aldri burde gitt ut.

Derfor er dette en samling der man bør være forbedredt på å hoppe over en del ting. Noen vil nok hevde at Imperiet var oppskrytt i forhold til det Ebba Grön gjorde i forkant og det vokalist Joachim Thåström har laget av musikk senere. I hvert fall det siste er riktig. Populære, men pompøse låter som "Bibel" og coverversjonen av Michael Wiehes "Fred" har jeg alltid ment var oppskrytt. Likevel er det en god del av det Imperiet laget på midten av 80-tallet som godt tåler å lyttes til om igjen. Det inkluderer definitivt låter som "CC Cowboys", "Du ska va president" og "Blå himlen blues", låter som også hadde brukbar suksess som singler dengang.

Andre personlige favoritter for min del er "Var e vargen?" og de rolige låtene "Saker som hon gör" og "Ballad om en amerikansk officer". Og når vi er inne på rolige ballader: Det kanskje aller beste Imperiet gjorde var coverversjonene av "Bellmans "Märk hur vår skugga" (Fredmans epistel nr 81) , og Evert Taubes "Balladen om briggen Blue Bird of Hull". Så som sagt: hvis man får tak i denne samlingen, og tåler litt varierende låtkvalitet, er det absolutt verdt å bruke litt tid på å mimre om alternativ og energisk rock på 80-tallet.

-------
Og her er lenke til alle tidligere og alle fremtidige bidrag (etter hvert som de kommer) i spalten Lang musikk til lange feriedager.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar