lørdag 27. juli 2013

Lang musikk til lange feriedager (24)

Da jeg blogget om The Essential Bruce Springsteen for et par uker siden varslet jeg at jeg ville komme tilbake med en omtale av "Tracks", en litt mer utfordrende 4CD-boks fra Bruce Springsteen med 66 låter. Skjønt så veldig utfordrende blir det jo ikke når en artist som Springsteen gir ut en samling med "outtakes", sanger ble spilt inn samtidig, men som ikke fikk plass på albumene. Mange av låtene på denne boksen fra 1998 er like bra, ja i noen tilfeller kanskje bedre, enn låter som endte på albumene.

I tillegg til outtakes er det noen ikke albumutgitte b-sider, samt et par låter, "Born in the USA" og "Stolen Car" som er på album, men i helt andre versjoner. Det er sikkert et problem å ha så mange gode låter å velge mellom, men man kan vel tillate seg å kalle det et luksusproblem. Og ekstra imponerende når vi i dag vet at det i tillegg var enda en haug med "outtakes" fra innspillingen av "Darkness on the edge of town" som ble gitt ut på det meget sterke dobbeltalbumet "The Promise" i slutten av 2010, sanger fansen hadde lurt i 30 år på hvor hadde blitt av.

Tracks følger en streng kronologisk rekke, der første halvdel er knallsterk og oser av energi, og resten ikke er så verst den heller. På første CD er det låter fra før og under "Born to Run"-perioden. Her er det spennende og gode låter på løpende bånd, som "It's hard to be a saint in the city", "Bishop danced", "Seaside Bar Song" "Rendevous" "Thundercrack"og "Bring on the Night".

Andre CD er minst like sterk og handler i all hovedsak om outtakes fra albumet "The River", der det i flere tilfeller er vanskelig å forstå hvorfor låter ble lagt til side og ikke kom med. "Loose Ends" må være noe av det aller beste Springsteen har skrevet noen gang. På garasjerockelåten "Where the bands are" høres han ut som The Clash. Og på rekke og rad kommer energiske rockere sammen med E-Street Band som "Restless Nights" "Roulette", "Dollhouse", "Living on the edge", "Be true" og mange flere, sanger som alene er et godt nok argument for å kjøpe hele boksen.

Tredje CD er litt mindre magisk, med det som ble til overs fra "Born in the USA". Det er mulig det er fordi det var mindre til overs og det beste fant veien til albumet. Men "This Hard Land" er et eksempel på at det har vært i hvert fall noen vanskelige valg. "Janey, don't loose your heart" er også en fin klassisk Springsteen-rocker.

Fjerde CD er litt uvjevn. Her er det mest materialet fra "Human Touch"-perioden på tidlig 90-tall. Så kan man lure på hvorfor "Seven Angels" og "Sad Eyes" ikke kom med på albumet. Og det er andre hørbare ting som for eksempel "Over the rise". Generelt er det flest rolige ballader her. Jeg liker Springsteen best med mer energi. Men det er jo lov å lure på hvorfor "Back in your arms" er en rolig låt med et utvilsomt hitpotensiale som ble utgitt i forbindelse med et Greatest Hits album i 1995 ikke ble gitt ut som singel.

En slik stor samling med Bruce Springsteen passer helt perfekt på en iPod en dag i solen på standen, uansett hvor man er. Låtene handler ikke alltid om positive ting, men man kommer gjerne i godt humør av Springsteens energi, optimisme og fine låter. "Tracks" i fysisk versjon på Platekompaniet koster kr 354. På iTunes koster den kr 215 i digital versjon.

--------
Og her er lenke til alle tidligere og alle fremtidige bidrag (etter hvert som de kommer) i spalten Lang musikk til lange feriedager.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar