onsdag 24. juli 2013

Lang musikk til lange feriedager (23)

Man ville vel normalt tro at et band som bare ga ut fire ordinære studioalbum, i rask rekkefølge i løpet av fire år, ville slite med å fylle en hel boks med minst 40 låter med "greatest hits" eller rariteter. Når det gjelder The Smiths er ikke det problemet. De var så ekstremt produktive den korte tiden de holdt på (1984-87)  at det nå er gitt ut langt flere samleplater enn ordinære album, men med mange av de samme låtene i ulike kombinasjoner. Utfordringen handler derfor mer om å finne ut hvilken av de mange samleplatene man skal velge.

Jeg mener man like gjerne kan gå for hele pakken og satse på "The Smiths Complete" et "box set" fra 2011 med hele katalogen deres fra den tiden de holdt på, det vil si fire studioalbum (The Smiths, Meat Is Murder, The Queen Is Dead og Strangeways, Here We Come). I tillegg inneholder samlingen livealbumet Rank som ble spilt inn rett før de gikk i oppløsning og tre samlealbum (Hatful Of Hollow, The World Won't Listen, og  Louder Than Bombs), det vil si i alt 106 låter fordelt på åtte CDer.

Disse tre siste albumene er ikke samlealbum i vanlig forstand, men en slags blanding av "greatest hits" og et sted der The Smiths kunne samle sine singler og b-sider som ikke var med på de ordinære albumene, eller i et par tilfeller litt andre versjoner av sanger som var gitt ut før. Fordi mange av The Smiths låter som ikke kom ut på ordinære album er minst like bra som låtene på studioalbumene, er "Hatfull of Hollow", et samlealbum med 16 låter som kom bare noen måneder etter debutalbumet "The Smiths", helt der oppe på samme nivå. På de tre samlealbumene finner man låter som "Heaven knows I'm miserable now", "How soon is now?", "Panic" og "Ask" som som alle var høyt oppe på singellistene, men som ikke var med på noen av de fire studioalbumene.

Noen av låtene her er med flere ganger. Og det må naturligvis bli en del overlapp når det i samme boks er både studioalbum, livealbum og tre samlealbum, der de to siste for sikkerhets skyld også har 13 felles låter, fordi de i sin tid ble utgitt parallelt i hvert sitt marked, UK og USA. "Louder than bombs" var rett og slett en slags "greatest hits"-samling ment for USA og inneholdt hele 24 låter, der flere var låter var fra tidligere utgivelser som ikke hadde vært tilgjengelige i USA, men som også finnes på de andre albumene i denne boksen. I tillegg kommer livealbumet "Rank" som også består av låter som også er her i andre versjoner, men det gjør ingen ting når det rett og slett er et energisk og godt livealbum.

The Smiths dukket opp et par år etter min mest intense musikklytteperiode på slutten av 70-tallet og begynnelsen av 80-tallet, så jeg fikk for eksempel aldri sett dem live, dessverre. For det er utvilsomt slik at dette var et stort band som veldig mye bra musikk. De hadde også noen fantastisk kreative tekster, ofte med tilhørende avanserte låtnavn. Kjøper man denne samlingen kan man gjenoppleve store låter som "This charming man", "Hand in glove", "What difference does it make?", "That joke isn't funny anymore", "Bigmouth strikes again", "The boy with the thorn in his side", "There is a light that never goes out", "A rush and a push and this land is ours", "Girlfriend in a coma" og "Shoplifters of the world unite". Bare for å nevne noen.

En viktig bonus ved The Smiths Complete er at den er remastret på en sånn måte at man skulle tro flere lag med skitt er fjernet fra opptakene. Lyden er rett og slett blitt mye bedre enn den var da disse platene kom. Derfor kan det være et godt poeng å kjøpe denne samlingen selv om man eier en del av innholdet fra før, rett og slett for å få oppgradert lydkvaliteten. I fysisk CD-versjon på Platekompaniet koster den kr 359. På iTunes Store er det en digital versjon til kr 300. Ikke galt for 106 låter.

Bandet kalte seg for øvrig The Smiths for å vise at de var vanlige folk, en slags motreaksjon til pompøse navn på synthpop-band som Spandau Ballet og Orchestral Manoeuvres in the Dark. Ellers er det lite ved vokalist Steven Morrisey som er helt vanlig. Han har ofte vært kontroversiell både i sangtekster og ellers, men i denne sammenhengen er det viktigste at The Smiths Complete tilbyr et helt utmerket alternativ når det gjelder musikkfordypning på badestranden eller et annet sted det passer.

Og her er lenke til alle tidligere og alle fremtidige bidrag (etter hvert som de kommer) i spalten Lang musikk til lange feriedager.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar