tirsdag 16. juli 2013

Lang musikk til lange feriedager (20)

Det er sommer, mange har ferie, og det er på tide å ta opp igjen tråden med å skrive om lang musikk til lange feriedager. Det vil si "box sets" eller fleralbumsutgivelser med minst 40 sanger og gjerne mange flere. Slik at de holder en hel dag på en iPod på en badestrand, enten den tilbringes i et sommervarmt Norge eller et sted lengre sør.

Dagens box set er "The Essential Bruce Springsteen", et veldig opplagt valg av både artist og samleplate, men av en eller annen grunn har jeg klart å hoppe over Springsteen tidligere år. Når man først skriver om en artist som har gjort så mye forskjellig og så mye bra som Springsteen er det noen valgmuligheter. Jeg kunne for eksempel skrevet om den mer krevende "Tracks" (og vil nok også gjøre det etter hvert), men som en litt mindre ambisiøs start på sesongen er "The Essential..." et bra valg.

Det som gjør "The Essential Bruce Springsteen" til et godt valg er at denne samlingen med tre CDer og 42 låter er to ting på en gang. Dels er den en helt ypperlig greatest hits-samling, mye bedre enn for eksempel "Greatest Hits" og andre kortere hits-samlinger som stort sett bare har med det kommersielt mest opplagte. På "The Essential" er to av de tre CDene, i alt 30 låter, viet en kronologisk gjennomgang av det som kan være hans beste låter. Bruce Springsteen har hatt lang karriere med høy produksjon, der han også har eksperimentert litt sjangermessig, så et hvert utvalg blir uansett subjektivt.

Alle vil helt sikkert savne noe, men jeg synes likevel dette er gjennomtenkt. I tillegg til de mest opplagte opplagte låtene, som "Born to Run", "Hungry Heart", "Badlands" og "Born in the USA", er det også med et par låter som tidligere bare har vært tilgjengelige på livealbumet "Live in New York City", sangene "American Skin (41 shots)" og Land of Hope and dreams. Dessuten er Streets of Philadelphia med her, en stor hit tidlig på 90-tallet som aldri kom ut på noe ordinært album.

Det andre som gjør denne samlingen på tre CDer svært bra er at den tredje CDen slett ikke er noen greatest hits-samling, men tvert imot en samling av ting som aldri har vært utgitt og b-sider som har vært vanskelige å få tak i. Her er det rett og slett veldig mye bra, som "From Small Things (Big Things One Day Come)", en cover av Jimmy Cliffs "Trapped", "None But the Brave" og veldig mye annet som er bra. Dette er definitivt et godt kjøp til 145 kroner på iTunes i 3CD-versjonen.

Foretrekker man fysiske CDer finnes denne 3CD boksen til 249 kroner hos Platekompaniet. Der har de også en 2CD versjon til bare kr 89,50, men av grunner jeg har beskrevet over er ikke denne kortere versjonen et like interessant alternativ.

-------
Og her er lenke til alle tidligere og alle fremtidige bidrag (etter hvert som de kommer) i spalten Lang musikk til lange feriedager.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar