torsdag 11. juli 2013

Rappere og rikdom

Bloomberg om rappere og penger
For de som er opptatt av slikt er det en interessant sak hos Bloomberg om rappere og deres inntekter og formuer. Mens mange andre mennesker foretrekker en viss diskresjon om egne penger, mener mange rappere at det er helt på sin plass å skryte uhemmet om hvor skrekkelig rike de er. Det er helt vanlig å bruke sangtekstene til å skryte av sine millioner av dollar. Noen skryter til og med på seg at de har en milliard.

Er det virkelig slik at alle disse rapperne er så ekstraordinært rike som de påstår? Eller har noen kommet i skade for å overdrive litt, et faktum rapperen Jay-Z tar opp i en ny sangtekst på sitt siste album:

"The truth in my verses
Versus
Your metaphors
About what your net worth is
Ha ha ha ha ha!"

Bloomberg har i artikkelen med den megetsigende tittelen "Jay-Z Is Right: Most Rappers Are Lying About Their Money" undersøkt saken. De har sammenlignet rappernes tekster om egen inntekt og formue med informasjon som Forbes Magazine har samlet i artikkelen "The Forbes Five: Hip Hop's wealthiest artists" fra april i år om rappernes formuer og også prøvd å beregne en sannsynlig årsinntekt for 2012. Da finner de ut at flere artister har kommet i skade for å overdrive ganske mye i sine sangtekster. 

For eksempel synger Pitbull og Nicki Minaj i helt nye sanger om at de har en milliard dollar. Bloombergs graf viser at de sannsynligvis bare tjente omkring 1-2 prosent av dette i 2012. Det er jo mye penger det også, men dollarmilliardær er man ikke. I følge grafen har også NAS, Lil Wayne og 50 Cent klart å bomme ganske kraftig i anslagene de gir av egen rikdom i sine sangtekster. Mens andre folk med mye penger gjerne snakker ned egen rikdom, for eksempel på grunn av frykt for kriminelle eller skattemyndigheter, har mange rappere tydeligvis et stort behov for gjøre det motsatte.

Hvor rike er så de rikeste rapperne? Temmelig rike skal vi tro Forbes Magazines oversikt, selv om ingen av dem har en milliard dollar. På toppen av Forbes liste er Sean "Diddy" Combes med en formue på 580 milliarder dollar. "Worth about a billion", rapper han i en ny sang. En liten overdrivelse kanskje, men ikke så langt på viddene som noen bransjekolleger. Nummer to er nevnte Shawn "Jay-Z" Carter, som er gift med Beyonce og har har en estimert formue på 475 millioner dollar. Så når han rapper at han har "half a billli" i sangen "HAM", med Kanye West, er det ganske presist.

Nummer tre på listen er Andre "Dr Dre" Young, med en formue på 350 millioner USD. Han har hatt kjempesuksess med hodetelefonene "Beats by Dr Dre", et selskap han solgte en andel i til HTC i 2011. Dr Dre har etter hvert tjent mye mer på å designe hodetelefoner enn på å skrive musikk. Bryan “Birdman” Williams er nummer fire på listen med en formue på 150 millioner USD. Og på femte plass finner vi Curtis “50 Cent” Jackson med en formue på 125 milloner USD, mye gjennom salg av effekter, videospill, bøker og eierandeler han har i ulike selskaper, Men når han rapper "I blow a hundred million, make another hundred mill" i sangen "I'm on it" fra 2012 mener Bloomberg han overdriver en smule. Deres anslag er at inntekten hans i 2012 var 7,5 millioner.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar