torsdag 18. juli 2013

Lang musikk til lange feriedager (21)

Sesongens andre bidrag i serien om lang musikk, det vil si "box sets", greatest hits eller fleralbumsutgivelser med minst 40 sanger, som holder en hel dag på en iPod på en badestrand, handler om Blondie: The Platinum Collection. Da snakker vi om et band fra New York som hadde sin storhetstid på sent 70-tall og såvidt inn på 80-tallet. Og nei, det er ikke damen som heter Blondie, men bandet. Vokalisten heter Debbie Harry.

Blondie ble veldig store i UK før de slo igjennom i USA, noe som bidro til at de ble utstyrt med merkelapper som punk, new wave og post-punk, men lytter man til denne utmerkede samlingen med dagens ører, med 47 låter i kronologisk rekkefølge, hører man raskt at dette verken er sint eller sært, men er fengende pop- og rockemusikk.

Blondie hadde i rask rekkefølge fem førsteplasser og to andreplasser på singellisten i UK mellom 1978 og 1980 og alle er med her: "Denis", "Heart of Glass", "Sunday Girl", "Dreaming", "Call Me", "Atomic" og "The Tide is High". Skal jeg trekke frem noen mindre kjente men minst like bra personlige favoritter som er med her, velger jeg "In the Flesh", "Fade Away (and Radiate)", "11:59" og "Sound Asleep". Flere av disse låtene ble utgitt som b-sider, men det er store pop- og rocklåter, der flertallet er hentet fra albumet Parallel lines, et av de absolutt beste albumene fra 70-tallet.(Blondie toppet for øvrig også listen i UK med den fine sangen "Maria" i 1999 etter et comeback, men den er ikke på Platinum Collection som kom i 1996.)

Fordi Blondie hadde en intenst produktiv periode med fire album frem til 1979 og kvaliteten dessverre falt helt spektakulært etter dette, er den første CD-en av de to klart best. Siste del av den andre CDen, de 10-12 siste låtene er en kombinasjon av dårlige låter og unødvendige remikser av låter som finnes her i originalversjonen, og ikke noe poeng å bruke mye tid på. Resten er i all hovedsak en veldig bra samling. Det er som nevnt 47 låter i alt, fordelt på 2 CDer i originalutgaven. I dag kan man for eksempel kjøpe den digitalt på iTunes til bare 125 kroner. Det finnes noen andre samlealbum med Blondie, men dette er både lengst og best.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar