fredag 15. mars 2013

Paneldebatt om utdanningspolitikk

Torsdag denne uken arrangerte NHO sin kompetansedag, der jeg hadde gleden av å lede en paneldebatt om utdanningspolitikk. Med i debatten var noen av de mest markante aktørene i de siste årenes utdanningsdebatt, kunnskapsminister Kristin Halvorsen, Civita-sjef og tidligere statsråd Kristin Clemet, NHO-sjef Kristin Skogen Lund, leder av KUF-komiteen i Stortinget Marianne Aasen og NITO-president Trond Markussen.

Det ble en en nyansert og bra diskusjon som fikk belyst mange av utfordringene i både videregående og høyere utdanning, og der alle understreket hvor viktig det er med et tettere samarbeid mellom utdanning og næringsliv. Vi brukte også en del tid på å diskutere det høye frafallet i videregående skole og høyere utdanning, som alle var enige om at er et stort problem.. Mer om debatten kan man lese på Abelias nettsider og på NHOs nettsider.

Deltagerne i panelet var ikke helt enige om alt, men det er likevel en forbausende stor skolepolitisk enighet for tiden. Rundt flere temaer der det var hissig skolepolitiskdebatt om for noen år siden har det foregått en slags politisk konvergens. Det skyldes ikke at partiene har møttes på halvveien. Kristin Clemet står for det hun gjorde i sin tid som statsråd, og svært ofte ble kritisert for av opposisjonen. Hovedgrunnen til at man er mer enige enn før er at dagens regjeringspartier, særlig SV, har gått helt bort fra ting de de mente da de var i opposisjon og nå slutter opp om det man pleide å kalle borgerlig skolepolitikk (noe jeg blogget om rett før jul). Det blir litt kjedeligere debatter av slikt, men for norske elever og lærere er det en bra utvikling.