tirsdag 5. juni 2012

Bill Clinton blander seg inn - igjen

Det er snart presidentvalg i USA og Roger Simon i Politico har skrevet en morsom artikkel om hvordan Bill Clinton nok en gang blander seg inn i en presidentvalgkamp, og som så ofte før med et litt annet budskap enn man skulle vente. Denne gangen har Bill Clinton  vært på CNN og snakket om Mitt Romney. Der sa han blant annet at:

"...a man who has been governor and had a sterling business career crosses the qualification threshold."

Kommentaren om "sterling business career" kommer rett etter at Obama har kjørt TV-reklamer der han hevder at Bain Capital under ledelse av Romney har vært til stor skade for amerikanske arbeidere.

Roger Simon mener at uenigheten egentlig handler om to viktige forhold der Clinton og Obama skiller lag. Det ene er at Clinton alltid har vært mer positiv til finansnæringen enn Obama. Finanskrisen har nok også fristet Obama til å være langt mer populistisk i sine karakteristikker av Wall Street enn Clinton hadde behov for.

Det andre forholdet handler om nominasjonskampen mellom Obama og Hillary Clinton i South Carolina i 2008, der Bill Clinton klarte å rote det ordentlig til for sin egen kone ved å først insistere på at de skulle satse for fullt i en svært krevende delstat for Hillary, og så, da det begynte å bli opplagt at det ville ende i et knusende nederlag, uttale at det ikke var så farlig fordi: "Jesse Jackson won South Carolina in ’84 and ’88.". Det ble tolket som å bety at seieren der ikke var så viktig for Obama likevel, for det var tross alt mest svarte velgere av den typen som tidligere hadde stemt på Jesse Jackson.

Noen mener at denne blunderen fra Bill Clinton, som bidro til at Obama vant med en 29 prosentpoengs margin i South Carolina i 2008, var det som dyttet hele nominasjonen til Obamas fordel. I hvert fall førte det til at forholdet mellom de to senere ikke har vært særlig hjertelig. Men at Clinton også skulle blande seg inn i denne valgkampen og bruke den til å forsvare Mitt Romneys innsats i Bain Capital, kom sannynligivs nokså overraskende på Obama og det demokratiske partiet.

I sak har imidlertid Bill Clinton rett når han indirekte sier at Obamas kritikk av Bain Capital og andre investorer av denne typen er forfeilet og skyter langt over mål. The Economist kommenterer dette slik:

"Mr Romney is fond of saying that Mr Obama has no idea how the economy works and how jobs are created. The way the Obama campaign talks about Bain Capital suggests that his criticism is correct. Mr Obama, as noted above, likes to insinuate that there is a conflict between pursuing profits and creating jobs. In the long run, however, in a competitive economy, that is nonsense. Only profitable firms can sustain any jobs, and the more profitable they are, the more money they have to invest in new ventures with new workers."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar