lørdag 17. mars 2012

St. Patrick's Day i USA

17. mars feires St. Patrick's Day i Irland, USA, Canada, UK, Australia og Argentina og diverse andre steder i verden der folk føler en mer eller mindre tett kontakt med sitt irske opphav. Dagen handler i all hovedsak om å kle seg i grønne klær, se på en parade, spise, drikke og ha det hyggelig. Og i USA er feiringen blitt mye større enn den er i Irland. Bloomberg.com skriver i dag:

"For many Americans, St. Patrick's Day means wearing green, watching a parade and eating corned beef, followed by a pint or two of Guinness beer. The day -- a religious remembrance of the patron saint's death in the fifth century -- is celebrated by Ireland's nearly 5 million citizens, but with much less fanfare than it is by the nearly 37 million Americans who are of Irish descent, according to Archives.com."

I New York har de feiret St Patrick's Day på denne måten helt siden 1762 og i dag masjerer det omkring 200 000 i selve paraden, den største sivile paraden i verden. Også i andre store byer i USA med stor irsk befolkning, som Boston, Chicago (som farger elven grønn), San Fransisco og New Orleans er et mye fest og moro. God reklame for Irland er dette også, omlag en million nordamerikanske turister besøker Irland hvert år og de legger igjen nesten en milliard dollar der.

Bloomberg,com har sett litt på hvor stor denne feiringen er i økonomiske termer i USA i forhold til andre store markeringer og feiringer. De har komme frem til at St Patrick's Day er er stort, men et stykke bak Valentine's Day der forbruket er på $17,6 milliarder og Halloween der det brukes $6,9 milliarder. Forbruket i forbindelse med St Patrick's Day er på $4,5 milliarder.

Det er heller ikke bare de største amerikanske byene som nyter godt av denne festen. Også en del mellomstore og mindre byer i USA er kjent for å ha bra parader og trekker til seg turister fra hele verden som vil drikke Guinness og feste. Bloomberg og Wikipedias oppslag om St Patrick's Day i USA nevner byer som Savannah, Georgia, Holyoke, Massachusetts,  Pearl River, New York og Scranton Pennsylvania, steder det helt sikkert er morsomt å besøke 17. mars.