søndag 11. mars 2012

Kåre Willoch om politikk i Kapital

Det er flere gode grunn til å lese bladet Kapital, og den aller beste er ofte Niels Chr. Geelmuydens lange portrettintervjuer. De har treffsikre personbeskrivelser, er vanligvis svært morsomme og noen ganger også en smule injurierende. Etter et par års pause fra Kapital kom Geelmuyden tilbake for fullt i fjor og har i siste nummer av Kapital laget et leseverdig intervju med Kåre Willoch.

Noen på venstresiden hevder regelmessig at Willoch har blitt stadig mer radikal og til og med konvertert og blitt en slags sosialist etter at han gikk ut av aktiv politikk. Niels Geelmuyden tar opp denne problemstillingen i intervjuet

"Gatelangs har folk inntrykk av at du er blitt sosialist i din livsaften?"

Til dette svarer Willoch:

"Det bygger på en amerikanisert vrangforestilling om hva sosialisme er. Den politiske mytebyggingens fremste triumf er omtolkningen av ordet sosialdemokrati. Nå tror de fleste at sosialdemokrati er alltid har betydd et sosialt demokrati med gode velferdsordninger. Helt frem til 1970-tallet stod sosialdemokrati for sosialistisk demokrati med dominerende statsdrift og detaljert statlig dirigering av alt næringsliv som ikke staten selv drev. Sosialistisk demokrati lot seg ikke gjennomføre. Det er ikke lite frekt av Arbeiderpartiet å fremstille det som sin seier at alle nu er for sosialt demokrati. Det var de konservative lenge før Arbeiderpartiet ble etablert."

Et annet eksempel på at både hodet og talegavene fortsatt er helt i orden hos vår tidligere statsminister er følgende replikkveksling:

Geelmuyden: "Gro skriver i sine memoarer at det eneste hun lærte av deg er hvordan man ikke skal oppføre seg, mot andre mennesker og partier".

Willoch: "Hun har vært meget hyggeligere ved andre anledninger. Helt uten adresse til noen bestemt person vil jeg nevne at enkelte blir forarget når det det går opp for dem at de har tatt feil."


Intervjuet går over noen sider i den utgaven av Kapital som kom i begynnelsen av mars og kommer inn på assorterte temaer som overvåkning, Midt Østen, Adam Smith, høyhus i Oslo, 2. verdenskrig og norsk skiproduksjon. Jeg kan ikke lenke til intervjuet i og med at det bare finnes på papir og ikke på nett, men skulle man komme over et nummer av Kapital i en kiosk eller på et venterom er dette vel verdt å lese.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar