mandag 10. mai 2010

Valg i Nordrhein-Westfalen

Midt oppe i alt oppstyret om det engelske valget og EUs redningspakke for Eurolandene, har det i helge også vært et viktig delstatsvalg i Tysklands største delstat Nordrhein-Westfalen. Et valg som ikke produserte noen klar vinner selv om det var to klare tapere, regjeringspartiene CDU og FDP.

Delstatsvalget i Nordrhein-Westfalen var interessant av flere grunner. Det er en veldig stor delstat, med 18 millioner innbyggere og store byer som Düsseldorf, Essen, Køln, Dortmund, Bonn, Bochum og Duisburg. Det er også en delstat med solide industritradisjoner og med et sterkt sosialdemokrati, som fikk over 50 prosent av stemmene i både 1985 og 1990, og over 40 prosent i 1995 og 2000. Men i 2005 ble det borgerlig flertall for første gang siden 1966. CDU gjorde et kjempevalg og fikk flertall sammen med FDP. Valget i år var derfor en interessant måling av tilfredsheten med både Angela Merkels regjering i Berlin og med delstatsregjeringen til Jürgen Rüttgers.

Og som sagt gjorde både CDU og FDP dårlige valg og mistet sitt flertall fra forrige gang. Problemet er at SPD også gjorde et elendig valg og fikk 34,5 prosent, en ytterligere tilbakegang fra det elendige valget sist. De eneste som kan være virkelig fornøyd er Die Grünen som gikk frem fra 6,2 til 12,1 prosent. Men det holder ikke til flertall sammen med SPD, så utfallet kan bli at kommunistene i Die Linke blir invitert med i en koalisjon med SPD og de grønne. Eller at SPD og CDU må regjere sammen i en storkoalisjon, etter et valg der begge partier gikk tilbake.