torsdag 27. mai 2010

Fotball VM: Spania favoritt, foran Brasil og England

Fotball VM i Sør Afrika begynner 11. juni og varer til 11. juli. Det blir en måned med vegg til vegg fotball på høyeste nivå, og vil nok medføre litt blogging underveis. Det gjelder å planlegge hva man skal se, og for kampprogram og gruppeoppsett kan de offisielle sidene til 2010 Fifa World Cup anbefales.

Et naturlig åpningstema her på bloggen to uker før det begynner er en statusoversikt over favorittene til å vinne VM. Enten man skal satse penger eller bare se hvem folk tror vinner, kan det være interessant å se på hvordan oddsen utvikler seg. Til venstre er et lite utklipp fra Oddscheckers oversikt over favorittene til å vinne hele Fotball VM hos diverse bettingselskaper.

Skal vi tro bettingselskapene blir de fire semifinalistene Spania, Brasil, England og Argentina, lag som gir mellom fire og syv ganger pengene tilbake hvis de vinner. Av disse er Brasil og Argentina de mest rutinerte VM-landene med 11 finaler til sammen (men aldri mot hverandre). Engelske fans tror alltid England vil vinne, men har bare vunnet en gang, hjemme i 1966. Og eneste andre gang de var i semifinale var i 1990. Spania har lite å vise til i VM, men er regjerende europamester og har et meget sterkt lag på papiret, så det er nok årsaken til favorittstempelet. Jeg har mye større problemer med å forstå Argentinas favorittstempel. Med Maradona som trener er jeg redd for at et på papiret virkelig godt lag kan reduseres til noe middelmådig. Og det var bare såvidt de kom seg til VM i det hele tatt.

Og ser vi videre på bettingselskapenes oddsoversikter så får vi tro at de andre fire lagene som spiller kvartfinale er Nederland, Italia, Tyskland og Frankrike. Disse lagene gir mellom 11 og 18 ganger pengene tilbake hvis de vinner hele VM. Dette er de fire europeiske landene med best historikk i VM. Italia og Frankrike var i finalen sist, Tyskland tapte finalen i 2002. Minst et av disse fire landene har vært i samtlige elleve VM-finaler siden 1966, og vunnet fem av dem. Det er med andre ord solide historiske grunner til at de er høyt på listen over favoritter. Men tross all rutinen er nok særlig Tyskland og Frankrike langt unna den bredden i stallen de har hatt før, og som kreves for å gå hele veien.

I tillegg til å satse penger på vinner av VM kan man også spille på hvilke to lag som kommer til finalen. Her er det litt variasjon mellom de ulike selskapene, men gjennomgående er det Spania-Brasil som leder knapt foran Spania-England, Brasil-Argentina og England-Argentina. Dette siste alternativet er jo en virkelig drømmefinale, en finale med fotballhistorisk sus som ville gi England anledning til å revansjere tapet mot Maradona og Guds hånd i kvartfinalen 1986 og den triste utgangen i 1998 da David Beckham ble utvist og det ble straffekonkurranser.

Straffekonkurranser er for øvrig en helt tilfeldig måte å avgjøre fotballkamper som kan gi noen overraskelser. Det pussige er at selv om straffekonkurranser er tilfeldige så er det alltid England og Nederland som taper dem. Dette med England og straffer er en smertefull sak, men må nok bli tema i et senere blogginnlegg.