onsdag 5. mai 2010

Nyskapingskonferanse på Stord

"Det er blitt sagt at design er 98 prosent sunn fornuft og 2 prosent magi. Det er nok riktig, men min erfaring er at jeg bruker 98 prosent av tiden på de to prosentene."

(Olav Eldøy, møbeldesigner, sitert fritt etter hukommelsen)


Jeg har i dag vært på Nyskapingskonferansen 2010, en stor næringslivskonferanse på Stord arrangert av blant annet Atheno, www.snu.as og Samarbeidsrådet for Sunnhordland. Det var en veldig inspirerende opplevelse. Mye næringslivsfolk fra et bredt spekter av næringsliv, og mye studenter.

For de uinnvidde kan det opplyses at Stord, sammen med blant annet Bømlo, ligger i regionen Sunnhordland, mellom Bergen i nord og Haugesund i sør. På Stord er det både sykehus og høgskole, og ikke minst en stor og viktig offshoreindustri med Aker Solutions og Apply Leirvik (Leirvik Sveis) som har bygget mye av det som finnes ute på norsk sokkel. Men Nyskapingskonferansen viste frem et mye bredere bilde av grundere og innovasjonsaktiviteter enn bare tradisjonell industri. Jeg vil trekke frem to inspirerende, men veldig ulike nyskapere som viste seg frem på denne konferansen:

Olav Eldøy er 62 år og fra Stord, og har vunnet en rekke internasjonale priser for sin møbeldesign. Blant annet stolen Peel, som er inspirert av et appelsinskall. Men han fortalte i foredraget at rekkefølgen var slik at designet kom først og assosiasjonene og fortellingen om appelsinskallet etterpå. Det var et annerledes foredrag, med mye bruk av bilder, som sa mye om hvordan denne type kreative designprosesser kan fungere. Hjemmesiden til Olav Eldøy er også verdt et besøk.

Og så er var det Silje Vallestad, 31 år og trebarnsmor med blogg, Facebookside og egen bedrift som heter Bipper. På grunn av flyavgangene fra Stord til Oslo fikk jeg ikke hørt hennes foredrag, men på den omfattende medieomtalen som har vært om bedriften skjønner man jo at dette er spennende. Silje har med utgangspunkt i at hun har tre barn og ønsket bedre kontroll over deres mobilbruk, utviklet en ny webbasert tjeneste som gjør dette. Lansering er rett rundt hjørnet. Og Motorola har sendt ut pressemelding med en innlagt video med en 31 år gammel norsk gründer som forteller om tjenesten.

De er ofte litt spesielle folk disse gründerne, men de er spesielle på veldig ulike måter. Det ikke noen mal eller fastsatt oppskrift man må følge. Men det jeg tror mange av disse entreprenørene har felles er at de har et spesielt engasjement, en indre drivkraft. Og så ser de noe ikke alle andre ser.