søndag 16. mai 2010

Danske sosialdemokrater velger privatskole

Jeg har ikke inntrykk av at moralismen står spesielt sterkt i Danmark. Det virker også som de i større grad enn mange andre forerekker at politikeres privatliv er privat. Men et sted går naturligvis grensen. Den inntrer gjerne når politikere sier at alle andre bør gjøre noe av hensyn til fellesskapet, mens de for egen del gjør det stikk motsatte.

De siste dagene har det kommet opp en svært interessant diskusjon om politisk dobbeltmoral, utløst av at Mette Frederiksen, Folketingsmedlem for Socialdemokratene i Danmark, sender sin datter til en privat skole. Mette Frederiksen har tidligere advart sterkt mot valg av private løsninger. I et kraftfullt leserinnlegg i 2005 skrev hun:

"Alle har et ansvar for at folkeskolen fungerer. Det betyder altså, at man må blive og tage kampen op ... kæmpe for at forbedre skolens faglighed og miljø, i stedet for at tage børnene ud af skolen."

Nå som hun selv faktisk har barn og står i den aktuelle valgsituasjonen, hevder hun at hun ikke nødvendigvis har skiftet mening, hun er bare er blitt litt mer nyansert. Men så sier hun noe svært interessant om forskjellen på hva man mener offentlig som politiker og hva man gjør privat:

"Det ville være hyklerisk, hvis jeg ser bort fra sin datters tarv af hensyn til min egen politiske karriere. Jeg har haft en god grund til at vælge den skole".

Man velger med andre ord et standpunkt til hva folk flest bør gjøre fordi det fremmer den politiske karrieren. Men konfrontert med virkeligheten, for eksempel ved at at man får barn, velger man å gjøre noe helt annet selv. Fordi det er best for barnet, naturligvis. Noe som har ledet til at Redaktør Lisbeth Knudsen i Berlingske Tidenede minner om at dobbeltmoral ikke er dobbelt så god som vanlig moral.  Også Information filosoferer over hvor man skal trekke grensen mellom politikk og privatliv, og hvordan det er lettest å være prinsipiell i saker man verken er berørt av eller kan så mye om.

Saken tok for øvrig en ny vending for noen dager siden da det viste seg at også Socialdemokratenes partileder Helle Thorning-Schmidt sender et barn til privatskole. I et intervju i dansk TV2s frokost-TV hevder hun at det er praktiske grunner til dette, ikke at hun ønsker velge bort offentlig skole. Klassen stod i følge Thorning-Schmidt i fare for å legges ned. Men i følge skolen selv er ikke dette riktig.

Og det stopper ikke der, det virker som om har vært en formidabel flukt ut av den den danske offentlige skolen blant ledende tillitsvalgte på venstresiden. Socialdemokratietes politiske ordfører Henrik Sass-Larsen sier "Socialdemokrater skal ikke tvinges i folkeskole".  Og i Aalborg har SFs skolerådmann Anne-Dorte Krog sine barn i privat skole.

Denne noe mangelfulle sammenhengen mellom politikken dansk venstreside argumenterer for og hva de selv gjør, har naturligvis høstet mye kritikk. Mads Lundby Hansen i den liberale tankesmien CEPOS velger imidlertid å se det positive i disse sakene når han omtaler dem på sin blogg:

"Den socialdemokratiske top - med partiformand Helle Thorning Schmidt i spidsen - sender nu deres børn i privatskole. Det er rigtig godt. Det illustrerer nemlig, at den private sektor kan levere kernevelfærd til danskerne. Og i mange tilfælde er private bedre end de kommunale. I de konkrete eksempler har det jo vist sig, at de private ifølge den socialdemokratiske ledelses personlige vurdering leverer bedre service end de kommunale skoler. Ellers ville Thorning og resten af S-toppen jo ikke vælge privat."

For ordens skyld kan det jo være greit å gjøre oppmerksom på at mine tre barn går i offentlige skoler. Men ikke av prinsipp. Jeg er tilhenger av at vi alle skal ha valgmuligheter når det gjelder både skole, helse og omsorg.

14 kommentarer :

  1. Disse sosialdemokratene tilhører vel overklassen, slik som deg. Du har jo skiftet side, men ikke klasse.

    SvarSlett
  2. Det var jo et interessant argument, Karl. Hvordan definerer du denne "overklassen" sosialdemokratene tilhører?

    SvarSlett
  3. Utdyping av problemstillinga. Stoltenberg og du tilhører kanskje samme type overklasseklasse som de nevnte sosialdemokratene. http://www.dagbladet.no/magasinet/2006/12/01/484718.html

    SvarSlett
  4. Hehe, morsomt når venstresiden erstatter marxistisk klasseanalyse med Karl Fredrik Tangen. Og hevder at kulturkapital er viktigere enn økonomisk kapital. I følge Tangen er SV et eliteparti, mens FrP er et arbeiderparti. Og det er kanskje også slik det er.

    SvarSlett
  5. Det er bra du tar det opp, og jeg likte spesielt at du fikk med den mer offensive avslutningen - at dette er beviset på at private løsninger kan være best.

    Dog er det veldig trist at dobbeltmoralen ikke belyses enda oftere, for den finnes overalt. Hva skjedde når innvandrerne flyttet til de typiske arbeiderstrøkene i København - der hvor det tidligere var in å bo for intellektuelle?

    De venstreintellektuelle forsvant stort sett alle som en.

    På et vis ville jeg finne det moralsk riktig med ett eller annet forbud mot at fortalere for fellesskapsløsninger kjøpte private tjenester, noe i stil med at "tvinger du meg til offentlige løsninger, skal du jaggu tvinges til å bruke dem selv også".

    Det burde bli straffbart å påtvinge annenrangs løsninger på andre som man ikke er villig til å benytte selv. Ran av fremtidsmuligheter, ran av helse eller ran av mulighetene for en verdig alderdom, er jo langt verre enn ran av en en håndveske.

    SvarSlett
  6. Det er tydeligvis vanskelig å opptre som dogmatisk sosialdemokrat på den ene siden, og som markedsorientert konsument på den andre. Det skal bli morsomt å se hvor mye av den sosiale kapitalen, som har gjort oss rike i Norden, som går tapt, hvis vi alle blir mer markedsliberalistiske.
    http://www.dagbladet.no/magasinet/2007/02/07/491296.html

    SvarSlett
  7. Er det noen norske eksempler på SV- og AP-politikere som sender barna sine på privatskole?

    SvarSlett
  8. Stoltenberg gikk grunnskole ved Rudolf Steinerskolen i Oslo, og fullførte senere videregående skole ved Oslo katedralskole

    SvarSlett
  9. Dette bekrefter det jeg har sagt i årevis:
    Det norske arbeiderparti er mye lenger til venstre enn de er i våre naboland. I andre land ville SV vært kommunistparti, mens AP ville vært helsosialistisk.
    Labour i england og Sosialdemokraterna i Sverige tilsvarer omtrent Høyre i norge, mens FrP tilsvarer moderaterna i Sverige og Torryene i england.
    Derfor er vi ekstremt sosialistiske i norge, og derfor er heller ikke FrP mer høyrevridd enn et vanlig høyreparti i europa.
    Men det var jo det den svenske ministeren sa: Norge er den siste sovjet-stat...

    SvarSlett
  10. En fornøyelig artikkel.
    Det er vel slik i Norge også! Når 'politiker-eliten' skal velge skole og bosted for seg og avkommet! Ser ingen av disse i muslimsk kontrollerte områder i Oslo.

    Langt mellom liv og lære også på raudsia i Norsk politikk ;)

    SvarSlett
  11. Dette har jeg snakket om i 10 år- og mitt begrep er "Komfortsosialisme", sterkt inspirert av min egen svigermor. En komfortsosialist deler gladelig ut av overskuddet til andre, eller av sitt eget ETTER at hennes/hans behov for luksus, komfort og prestisje er dekket.

    SvarSlett
  12. He-he: Abelia, som er en landsorganisasjon innenfor NHO, klager nå til Esa, Eftas overvåkningsorgan, på detden mener er urimelig forskjells-behandling av offentlige og private skoler.

    http://www.abelia.no/forsiden/roed-groenn-diskriminering-av-private-skoler-sendt-til-esa-article1571-6.html

    SvarSlett
  13. Helt riktig det. Og fint at du bidrar til å fortelle om saken.

    SvarSlett
  14. Minner om vår egen Erik Solheim som flyttet fra sitt multikulturelle paradis på Furuset når barna skulle i skole. Nei sannelig om elitens egne barn skal være med på å drive dette islamiseringsprosjektet i havn. Det får overlates til allmuen! Alt sosialistpratet til sosialistene er kun til får å få makt, makt og atter makt!

    SvarSlett