søndag 30. mai 2010

Jakten på supporterutstyr fra Nord Korea

Nord Korea er ikke kompatibelt med resten av verden. De har verken internett eller mobiltelefoner i alminnelig bruk. Ikke har de så mye annet heller. Men landet er kvalifisert for Fotball VM i Sør Afrika for første gang siden 1966, så i år er Nord Korea og Sør Korea med i samme VM. Siden da er Sør Korea blitt 20 ganger rikere pr innbygger enn Nord Korea.

Det kan nok ha noen ganske bisarre sider å være et aggressivt ikke-kapitalistisk land og være med i noe så kommersielt som et Fotball-VM. Vi lever tross alt ikke i 1966, selv om Nord Korea har en levestandard som er omtrent som på 60-tallet. Wall Street Journal har en morsom sak om hvem de tror skal lage nye fotballdrakter for Nord Korea. I dag er det jo slik at supporterutstyr og fotballdrakter er stor butikk. Og utvalgte leverandører som Addidas, Puma, Umbro eller Nike får enerett til å selge offisielt utstyr for lagene - drakter, treningsklær og fritidsklær i masse varianter som selges til en bra pris, og relanseres jevning i nye versjoner fordi det er en viktig inntektskilde for fotballforbundene. Samlere og ekte supportere må jo ha siste versjon. (Her kan man for eksempel se Englands nye landslandsutstyr fra Umbro til VM.)

Men hvor kan fans og samlere få tak i supportereffekter og fotballtrøyer fra Nord Korea? Nå er det betydelig flere rundt om i verden som kjøper draktene til Brasil, Italia og England enn drakten til Nord Korea, men det er tross alt en del samlere der ute som må ha alt, også drakten til DPRK. Og det at den er vanskelig å få tak i gjør det ekstra interessant. Nå viser det seg at uoffisielt supporterutstyr i form av t-skjorter og andre effekter ikke er noe stort problem. På dette området sørger kapitalismen for alle behov, også Nord Koreas. Zazzles nettbutikk flommer over av nord-koreanske effekter. Og på soccer.com kan man kjøpe I Love DPRK fotball t-skjorte. En kan også finne nordkoreanske retrodrakter i 1966-design i UK Soccer Shop.

Betydelig mer vrient, for ikke å si umulig, er det å finne den offisielle drakten for årets VM. I følge Wall Street Journal bruker ikke Nord Korea noen av de store leverandørene, men valgte Pirma fra Mexico som leverandør i full fart før en vennskapskamp i mars i år. Men de har ikke hørt mer, men antar at disse draktene kanskje vil bli benyttet i VM også. Men tidligere denne uken brukte de drakter fra den spanske leverandøren Astore i en vennskapskamp mot Hellas, men Astore sier de ikke har fått noen bestilling og at draktene som ble brukt i kampen ble solgt til noen i Kina, og at noen har sydd på de nasjonale emblemene senere.

Men en Richard Smith i Subside Sports i Exeter, som setter sin ære i å ha utstyr fra samtlige land i VM i utvalget sitt, ville ikke slå seg til ro med å ikke ha drakter fra Nord Korea. I følge Wall Street Journal mener han at han lett kan selge minst 1000 drakter til samlere:

"After spending months on the puzzle, Mr. Smith finally solved part of it earlier this month. A contact in Asia informed him that the North Koreans had struck a deal with Legea SRL, an Italian company. Lorenzo Grimaldi, Legea's marketing manager, confirmed that it has the North Korean contract. He said it struck the deal in Pompei, Italy, in early February, which predates the negotiations between Pirma and the North Koreans. Legea wants the exposure of having jerseys with its logo shown on TV all over the world."

Så spørs det da om nordkoreanerne klarer å få produsert nye drakter før VM begynner om to uker. Den er i hvert fall ikke til salgs på noen nettbutikker enda, selv om det finnes en etterspørsel. Men dette med å møte etterspørsel med et tilbud har nok aldri vært Nord Koreas sterke side.