lørdag 15. juli 2023

Lang musikk til lange feriedager (65)

Jeg har skrevet om samleutgivelser med Rolling Stones i denne spalten om lang musikk til lange feriedager noen ganger før. Rolling Stones har en så massiv katalog at det er mange muligheter når det gjelder å lage "box sets",  og mange er også utprøvd. Flere er veldig plankekjøring, mens andre er mer ukonvensjonelle. I dag handler det om den siste kategorien.

Men først litt kontekst. I følge Wikipedia har Rolling Stones gitt ut 25 studioalbum, 13 livealbum og 121 singler. Og 33 box sets. Nå er ikke slik diskografi en helt eksakt vitenskap, og både album og særlig singler kan ha blitt utgitt bare i noen geografiser, men ikke i andre. Men uansett er har de en helt enorm katalog. Den første samlingen jeg skrev om i denne spalten var en helt fantastisk samleutgivelse med alt av singler, både a-sider og b-sider, som ble utgitt mellom 1963 og 1971. Den heter Singles Collection - The London Years og har 58 sanger i den versjonen jeg skrev om, den som i fysisk utgivelse består av 3 CDer.

Men hva med singlene som kom etter 1971? Hva skal man høre på for å få et godt overblikk over resten av karrieren? Nå skal det sies at Rolling Stones ikke primært var et single-band, og det finnes utmerkede "greatest hits"-utgivelser som "40 Licks" som kom da de fylte 40 år i 2002 og "Grrr!" (som jeg skrev om her) som kom til 50-års jubileet i 2012 og har 50 sanger. Begge fungerer perfekt som innføring i hele karrieren så langt. Men skulle man ønske å bare konsentrere seg om perioden etter The London Years, det vil si etter 1971, er det også mulig ved å høre på "Honk" (som jeg skrev om her) som begynner med "Brown Sugar" og har 46 sanger i ikke-kronologisk rekkefølge. Mest plankekjøring, men med litt live-materiale på slutten på deluxe-versjonen som trekker attraktiviteten opp.

Men hva med en samleutgivelse som har alt av singler, a-sider og  b-sider, som dekker alt etter 1971 og som rett og slett fortsetter der The London Years slapp? Det finnes faktisk. Det er en temmelig monstrøs sak som heter "The Rolling Stones - The Singles 1971-2006", består av 173 sanger og krever strengt tatt en god del mer enn en dag på stranden for å komme igjennom. Men fordi den egentlig fungerer bedre som et slags oppslagsverk enn som en samling man følger fra begynnelse til slutt, så kan denne anbefales for de som har tålmodigheten og nysgjerrigheten som kreves, 

"The Singles 1971-2006" er et eksempel på at noen box sets er skapt for en fysisk verden og at ikke hele opplevelsen lar seg overføre til et heldigitalt format. Her er nemlig poenget at replikautgaver av 45 vinylsingler er pakket sammen i en diger samleboks. Og selv om sangene er digitalisert og tilrettelagt i kronologisk rekkefølge, blir det ikke det helt det samme som å finne en vinylsingel i boksen og legge den på platespilleren, og kanskje høre en tilfeldig b-side eller en remiks. Dette med remikser er forøvrig et lite irritasjonsmoment, for mye av dette kom ut i en periode der en b-side ikke var en eller andre sanger, men  der det kunne være 6 eller 8 ulike remikser av samme sang. 

Mens det på andre av disse singlene er noen fantastiske live-versjoner av tidligere utgitte låter, og i noen tilfeller også sanger fra før 1971. Så i motsetning til et vanlig "greatest hits"-samlealbum er dette en samling det må jobbe litt med, og letes rundt i for at man skal få fullt utbygge av den. Men da er den også en gullgruve av en samling av både hele singelkatalogen til Rolling Stones fra 1971 til 2006, men også en samling med massevis av bortgjemte musikalske perler, ikke minst en del kosertopptak.

Det går som sagt kronologisk og overlapper The London Years (og begynner der "Honk" begynner) i 1917 med "Brown Sugar", "Wild Horses", "Tumbling Dice" og "Angie", men som sagt med b-sider av varierende kvalitet mellom hele veien. Og så kommer de på rekke og rad, "Miss You", "Beast of Burden", "Start Me Up", "Shattered", "Time is on my Side", "Almost Hear You Sigh", "Saint Of Me" og "Rain Fall Down", for å nevne noen av a-sidene. For det meste er b-sidene remikser, dubber og extended versjoner som er ganske uinteressante, men bortgjemt her og der er det bra ting. 

Og som nevnt er det noen veldig interessante live-opptak her også, med klassikere som "Ruby Tuesday", "Gimmie Shelter", "Like a Rolling Stone", "Sympathy for the Devil" og "Under My Thumb". Disse bidrar også til å bekrefte at Rolling Stones ikke lenger var like konsistente som studioalbumband eller singelband fra en eller annen gang på 70-tallet, Men som liveband har de fortsatt å levere tiår etter tiår.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar