tirsdag 4. juli 2023

Mindre innovasjonsaktivitet, men styrket konkurranseposisjon

Overskriften min kan høres selvmotsigende ut, og er vel strengt tatt også det, i hvert fall i normale tider, men det er nå det Statistisk sentralbyrås (SSB) siste innovasjonsundersøkelse viser. Og de antyder også at det skyldes at det ikke har vært normale tider, men en ganske krevende berg-og-dalbane for bedriftene gjennom og ut av pandemien.

Undersøkelsen til SSB sammenligner årene 2021-22 med de to årene før (2019-20) og for innovasjonens del også med 2016-18. Og det som er påfallende i disse tallene er at det er sterke utslag. Bedriftene melder at mens innovasjonsaktivitetene har gått merkbart de to siste årene så har konkurransekraften og effektiviteten går enda mer opp. 

Hvis si ser på det siste først, de positive svarene i grafen over når det gjelder konkurransekraft, effektivitet, nye markeder og endret forretningsdrift, er det en markant positiv utvikling. SSB antyder at det både har med at norske virksomheter er blitt mer motstandsdyktige mot kraftige økonomiske endringer, men kanskje også med at de som svarer i en slik undersøkelse er de som har overlevd disse endringene, ikke de som falt fra. I likhet med finanskrisen for noen år siden var pandemien en slik sorteringsmekanisme:

Det bør nevnes at spørsmålet i denne undersøkelsen er noe bredere formulert og inkluderer andre hendelser enn pandemien. I så måte kunne vi kanskje forventet en økning også på de negative effektene. Mulige forklaringer på at dette ikke er tilfellet kan inkludere at de foretakene som ble hardest rammet av de samfunnsmessige endringene som følge av covid-19 ikke har overlevd gjenåpningen. (...). Deler av den observerte utviklingen kan sannsynligvis tilskrives at norske foretak har lært av en lengre periode med kraftig og raskt endrede økonomiske forutsetninger og dermed er mer motstandsdyktige og tilpassingsdyktige enn de var før pandemien; i alle fall de foretakene som har overlevd.

Men som sagt er det litt underlige i denne undersøkelsen at bedriftene rapporterer at innovasjonsaktivitetene har gått litt ned i denne perioden. Og det gjelder alle typer innovasjon, både produkt-, tjeneste-, prosess- og forretningsmodellinnovasjoner. SSB skriver:

"Andelen foretak som innoverer går noe ned, men mange norske foretak har også benyttet pandemi og økonomisk usikkerhet positivt.(...) For perioden 2020-2022 er andelen foretak med innovasjonsaktivitet redusert med 6 prosentpoeng, fra 63 til 57 prosent, i forhold til perioden 2018-2020. Andelen foretak med produktinnovasjon eller innovasjon i forretningsprosesser er redusert like mye, fra 58 til 52 prosent. Ytterligere fordelt innebærer dette at 24 prosent av foretakene hadde produktinnovasjon i varer, 22 prosent produktinnovasjon i tjenester, mens 42 prosent av foretakene hadde innovasjon i forretningsprosesser."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar