lørdag 1. juli 2023

Lang musikk til lange feriedager (62)

På tide å gå videre, og i dette tilfellet litt bakover i musikkhistorien til et band som dukket opp midt på 70-tallet i New York, nemlig Blondie. Og Blondie er altså ikke navnet på hun som synger, hun heter Debbie Harry, mens det er bandet som heter Blondie.

Blondie har vært ganske hyppig omtalt her på bloggen og var en av mine favoritter i ungdomstiden. Jeg var 14 år da Heart of Glass, Sunday Girl, Dreaming, Call Me og Atomic alle gikk til første eller andreplass på singellisten i UK i 1979-80. De var del av en større bølge av nye alternative band på den tiden med inspirasjon fra både pop, rock, punk og reggae, og i Blondies tilfelle også litt disco og etter hvert tidlig rapmusikk.

Det finnes mange samlealbum med Blondie etter hvert, men de er stort sett ganske like. Jeg har tidligere omtalt "The Platinum Collection" som et bra valg når man er på jakt etter en greatest hits-samling med Blondie. Den er brukbart lang, med 47 sanger og dominert av hitsinglene og andre sanger fra den perioden de var på sitt beste, og særlig sanger fra albumet Parallel Lines. Helt utmerket til sitt formål.

Det jeg i alle år har savnet er en helt annet type samleutgivelse fra Blondie der det som ikke er hitlåter, og som ikke kom ut på albumene, blir tilgjengelig. Helst uutgitte ting og rariteter fra de beste årene til Blondie sa det kreative overskuddet var på det høyeste. Og gjerne også tidlige versjoner av sanger og sanger de laget før de begynte å lage album og ble kjente. Jeg har skrevet en hel del her i spalten om box-sets med b-sider og rariteter fra andre artister, så hvorfor ikke Blondie? 

Og jeg er nå blitt bønnhørt. Samlingen "Against the Odds 1974-82" kom ut i fjor høst. Den er omtrent så langt fra et greatest hits album du kan komme. I fysisk LP eller CD versjon finnes den riktignok også som en boks der de seks studioalbumene også er med, men her handler det om resten. Det som ikke var med på albumene. Flere b-sider, noen ukjente remikser, noen coverlåter, en stor albumløs megahit (Call Me), men først og fremst ting som ikke har vært gitt ut før, som demoer og tidlige versjoner av sanger som ble mer kjent i mer utviklede versjoner, noen ganger i helt andre versjoner.

Et godt eksempel på det siste er Heart of Glass som ble en megahit, men som fantes mange år tidligere som "Once I Had a Love", med en tekst som ligner, men der den senere sangtittelen ikke finnes i teksten. Sangen finnes på første del av det som i CD-versjonen av Against the Odds er tre CDer med 52 låter. (Den er også nummerert slik på Spotify). Denne første delen begynner med noen innspillinger fra helt tilbake i 1974 og følger på med andre demoer fra den aller tidligste tiden. 

Den neste CDen åpner sterkt med en remiks av Denis og Moonlight Drive, en cover av the Doors. Her finner vi også den franske versjonen av Sunday Girl og flere demoer av sanger fra Parallel Lines perioden. Og Call Me. Mens på CD 3 finner vi noen perler fra "Autoamerican"-perioden, blant annet en demoversjon av Go Through It som her heter I Love You Honey, Give Me a Beer og b-siden til The Tide is High som heter Suzy and Jeffrey. Og så er det et par ordentlige rariteter. En låt som aldri ble gitt ut, Mr Sightseer, ble gjenfunnet. Og så avslutter det hele med en cover av Johnny Cash "Ring of Fire" spilt inn i et hjemmestudio. Blondies coverversjon av Ring of Fire var faktisk også med i filmen "Roadie" i 1980 (her er video på YouTube). Helt strålende versjon.

Denne samlingen går bare frem til 1982, og det tror jeg er like greit. Det var omtrent da de mistet sin utrolige kreative kraft, sannsynligvis på grunn av intern slitasje og slitenhet, kombinert med noen kjemikalier kroppen ikke har godt av. Det er godt mulig det finnes noe interessant fra da de fant veien tilbake på slutten av 90-tallet, men det var en helt annet tid og fortjener i så fall en egen utgivelse.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar