mandag 10. juli 2023

Prisstigning 6,4 prosent

Prisene fortsetter å stige. Fra juni 2022 til juni 2023 steg prisene med hele 6,4 prosent, noe som øker sannsynligheten for flere renteøkninger fremover. Og uten energi og avgifter (KPI-JAE) steg prisene med hele 7 prosent. Det er den høyeste veksten som er målt siden man begynte å måle dette i 2001.

Grafen til høyre viser hvordan prisstigningen fordeler seg på ulike varer og tjenester.  Og det er særlig prisene på matvarer som øker. De har gått opp 13,9 prosent det siste året, og 2,5 prosent bare den siste måneden. Noe av denne prisveksten skyldes lav kronekurs. SSB skriver:

"Prisene på matvarer økte med 2,5 prosent fra mai til juni. Det har nå vært tre måneder på rad med relativt sterk prisvekst. Fra juni i fjor til juni i år har prisene for gruppen steget 13,7 prosent, opp 0,5 prosentpoeng fra tolvmånedersveksten målt i mai. – Det er uvanlig at matprisene øker så mye i juni måned. Dette fører til at tolvmånedersveksten for prisene på matvarer økte i juni fra et allerede høyt nivå i mai, sier Espen Kristiansen. Det er spesielt økte priser på frukt og grønnsaker som trekker indeksen for mat opp i juni. – Noe av oppgangen vi ser i juni kan skyldes en svekket kronekurs. Prisene på importerte jordbruksvarer steg klart mer enn norske jordbruksvarer den siste måneden, sier Espen Kristiansen."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar