søndag 2. juli 2023

Vi kaster mindre avfall

Etter to pandemiår med vekst i avfallsmenden fra norske husholdninger, har mengde avfall vi kaster gått bratt ned i 2022. Ja, det er det laveste nivået siden 2010 i følge Statistisk Sentralbyrå (SSB). De skriver:

"Totalt kasta vi 2 124 000 tonn avfall heime og på gjenvinningsstasjon i 2022. – Den totale avfallsmengda frå hushalda held fram med å gå ned, med unnatak av koronaåra. I 2022 har vi kasta den lågaste mengda avfall sidan 2010, sjølv om konsumet i hushalda gjekk opp. seier seniorrådgjevar Manju Chaudhary."

SSB har også en oversikt over forholdet mellom konsumet vårt og mengden avfall. I årene fra midten av 90-tallet til omkring 2015 vokste avfallsmengden raskere enn forbruket, til tross for alle mulige politiske mål og løfter. Så hadde vi motsatt trend i noen år, fram til pandemiåret 2020 der forbruket gikk ned og avfallsmengden gikk grått opp. Men i de to siste årene har det vært en god utvikling med økt forbruk og betydelelig kutt i avfallsmengden.

Statistisk sentralbyrå kan også fortelle at fordelingen av hvor avfallet vårt går også har beveget seg i riktig retning. Avfall som går til deponi er det lite igjen av i Norge. Nesten alt avfall går enten til forbrenning eller til materialgjenvinning. Og stadig mer blir levert til gjenvinning:

"Det er fleire gode nyheiter for hushaldsavfallet. Materialgjenvinningsgraden har stige dette året også. 44 prosent av avfallet frå hushalda blir sendt til materialgjenvinning. Dette inkluderer også avfall sendt til biogassproduksjon og kompostering. 52 prosent går til forbrenning, medan dei resterande 4 prosentane går til deponi og anna behandling. SSB sine tall seier kor mykje avfall som vart levert til materialgjenvinning – ikkje kor mykje som faktisk vart gjenvunne. Desse talla samsvarar ikkje alltid."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar