torsdag 13. juli 2023

Som første verdenskrig, men med droner, sensorer og KI

 The Economists utgave for uken som gikk hadde en spesialseksjon om "The Future of  War" og en lederartikkel med tittelen "A new era of high-tech war has begun". Bildet på forsiden viser tropper ved Ypres under første verdenskrig, men med droner som flyr over. "Silicon Valley and the Somme" var en forsidetittel de vurderte underveis.

Krigen i Ukraina er en viktig del av bakteppet og The Economist slår fast at selv om denne krigen har skremmende mange likhetstrekk med 1. verdenskrig, med skyttergraver, kontinuerlig artilleribombardement og kamp om hver meter, og der ukrainerne ikke alltid har tilgang til de mest avanserte våpensystemene, er det samtidig blitt en moderne digital krig som bruker droner, sensorer, nettskyløsninger og elektronisk krigføring. 

"The war in Ukraine is the largest in Europe since 1945. It will shape the understanding of combat for decades to come. It has shattered any illusions that modern conflict might be limited to counterinsurgency campaigns or evolve towards low-casualty struggles in cyberspace. Instead it points to a new kind of high-intensity war that combines cutting-edge tech with industrial-scale killing and munitions consumption, even as it draws in civilians, allies and private firms. You can be sure that autocratic regimes are studying how to get an edge in any coming conflict. Rather than recoiling from the death and destruction, liberal societies must recognise that wars between industrialised economies are an all-too-real prospect—and start to prepare."

Dette at krigen på en så urovekkende måte kombinerer et enormt volum på mennesker og materiell og presisjon, i den forstand at våpensystemene er langt mer treffsikre enn før, og gjør større skade på mennesker og materiell, er en viktig erkjennelse, og er utgangspunktet for spesialseksjonen om "The Future of War". Der er det artikler om "How technology is changing the battlefield", som beskriver ulike måter blant annet droner og sensorer tas i bruk, det er en artikkel om elektronisk krigføring, blant annet jamming av radiosignaler, og mottiltak. 

En artikkel om "Why logistics are too important to be left to the generals" beskriver hvordan det i kriger av typen vi har i Ukraina ikke lenger er slik at forsvaret alene kan stå for logistikk og forsyningskjedene. Store deler av samfunnet ellers, både offentlig og privat sektor må bidra. Og det er også nødvendig å redefinere grenseflaten mellom militære og sivile roller, ikke minst på grunn av internett og digitalisering, der sivile kan bidra til å kommunisere situasjonsbilder på en helt annen måte en før. Et eget kapittel handler om militær sjømakt og hvordan den også vil endres.

Siste kapittel handler om lærdommer vi bør trekke av krigen i Ukraina og den rollen teknologi spiller der. En av disse er i følge The Economist at de innkjøpsprosessene vi bruker for tung militær hardware, som jagerfly og stridsvogner, ikke passer når vi snakker om programvare, sensorer, droner og AI. Teknologiutviklingen går for fort:

"First, the modern battlefield can be an unsparing place. Modern sensors can see things with unprecedented fidelity. Modern munitions can hit them with unprecedented precision. Artificial intelligence, whether on board a drone or in a corps hq, fuelled by torrents of data, can identify and prioritise targets with unprecedented speed and subtlety. But Western armies are not optimised to master these technologies. America’s years-long procurement cycle is “fine for tanks or helicopters”, says T.J. Holland of America’s XVIII Corps, but “too slow to keep up with the pace of cyber”.

Det er noen andre gode råd her også, blant annet om behovet for økt mobilitet og fleksibilitet, og behovet for å flytte beslutningskompetanse nedover i organisasjonen når det er nødvendig med enheter med større autonomi og mobilitet. Og alt dette krever en høyere innovasjonsevne og innovasjonskapasitet i forsvaret enn det som har vært vanlig tidligere. En form for kontinuerlige innovasjonsprosesser og ikke bare innovasjon knyttet til store langsiktige materiellinvesteringer, Her vil jeg reklamere for en relativt ny rapport Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) har laget om behovet for innovasjon i Forsvaret fremover. Den heter: "Hvordan kan Forsvaret raskere nyttiggjøre seg ny teknologi? – om behovene for grunnleggende endringer i måten vi utvikler og investerer i teknologi og forsvarsmateriell".

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar