torsdag 4. juni 2020

Ny eID på rekordtid

Norge digitaliseres i et rekordtempo. Fordi det har vært nødvendig for å holde aktiviteten i gang på skolene, hos fastlegene og i masse andre virksomheter. Og på noen områder har det vært nødvendig å utvikle helt nye digitale søknadssystemer eller innrapporteringsløsninger fordi ting ellers ville stoppet helt opp.

I dag har Digitalieringsdirektoratet lansert en slik helt ny tjeneste som er utviklet på rekordkort tid. Det er en digital løsning for  utenlandske borgere som jobber i Norge, men som har måttet forlate arbeidsplassen i reist hjem. Og som i likhet med norske arbeidstakere har rett på dagpenger.

Problemstillingen er da: Hvordan skal de kunne bevise hvem de er slik at rett person moter ytelsen? Hvordan løser man det når personen ikke kan møte opp fysisk og heller ikke, i manges tilfelle, har en BankID eller tilsvarende elektronisk ID som bekrefter hvem du er på nett?

Det er dette problemet Digitaliseringsdirektoratet har løst. Den nye tjenesten tjenesten utnytter det at moderne pass er maskinlesbare og har en del digitalt lagret informasjon i seg som kan bekrefte eller avkrefte at den som har med seg passet er rett eier. Det er dette automatiske passkontroller på flyplasser gjør, men utfordringen er å få det til å virke på utstyr du har selv, som en mobiltelefon og en PC. Og en slik løsning er nå på plass. Digitaliseringsdirektoratet, som også hadde besøk av Linda Helleland på lanseringen i dag, skriver på nettsiden sin at: 

"Statsråden fikk i dag demonstrert løsningen, som er en videreutvikling av MinID, hos Digitaliseringsdirektoratet. I slutten av mars gikk Digitaliseringsdirektoratet i gang med å utvikle en ny eID-løsning basert på at brukerne benytter sin egen smarttelefon til å gjennomføre skanning av eget pass og ansiktsgjenkjenning. Halvannen måned senere er pilotløsningen «MinID Passport» testet, godkjent og klar til bruk.

- Det er både moro og givende at vi har fått dette på plass gjennom tett faglig samarbeid med flere aktører. Våre folk i Digitaliseringsdirektoratet har samarbeidet med Skatteetaten, NAV og leverandøren Nets AS, og det har også vært samarbeid med Buypass som nå tar i bruk den samme passleseren, sier digitaliseringsdirektør Steffen Sutorius."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar