onsdag 17. juni 2020

Double-hit scenario

Covid-19 har endret alle økonomiske prognoser. Og i alle land er det slik at makroøkonomer i sentralbanker, statistiske sentralbyråer, banker og næringslivsorganisasjoner prøver å gi realistiske økonomiske prognoser for tiden som kommer, og både når det gjelder hvor dyp og lang nedturen blir, men også hvordan innhentingen kan bli.

Men ikke bare i hvert enkelt land lages det slike analyser. Også de internasjonale organisasjonene som gir støtte til analyser og råd om omstillingstiltak prøver å beregne effekter på tvers av land. Blant annet OECD gjør slik analyser regelmessig, og i dagens situasjon er de ekstra viktige.

Noe av det OECD har sett på i det siste er den tilleggsbelastningen det vil være om vi ikke får kontroll over virusspredningen nå, men at det blir nok en runde med store smitteutbrudd og påfølgende inngripende tiltak som rammer arbeidsplasser og økonomi. Og selv om runde to ikke behøver å være like alvorlig som den første, vil det gi betydelig skade i form av økt arbeidsledighet og tapt BNP-vekst. Her er en video fra OECD som viser forskjellen på "single-hit" og "double-hit":

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar