lørdag 22. august 2015

Ikke lett å være ekspert

TV og aviser liker å hente inn eksperter som kan fortelle oss hvordan verden egentlig ser ut. NRK har eksperter som forteller oss hvem som vinner valgdebattene, til og med mens de pågår. Finanspressen forteller oss hvilke aksjer som gjør det godt og fotballekspertene forteller oss hvilke fotballag som vinner kampene sine, og hvorfor. Så viser det seg ofte at når de skal fortelle oss hvordan det kommer til å på forhånd, ja så er det ikke så lett å være ekspert likevel. Eller som det heter i et kjent sitat med ukjent opphav: "Det er vanskelig å spå, især om fremtiden".

Og noen ganger kan man mistenke de som spår for å ha blandet sammen faglig analyse med personlige preferanser og håp. Et eksempel fra et annet område enn fotball, men med forbausende klare likhetstrekk, er tipping av valgkampdynamikk og valgresultater. Nettavisen Kampanjes ikke påfallende politisk balanserte "valgkampjury" kåret Jonas Gahr Støre til valgkampens vinner allerede i mai, etter Arbeiderpartiets landsmøte. Da erklærte en av landets fremste kommunikasjonseksperter om landsmøtevedtaket om 10 000 Syria-flyktninger at: "Det var et politisk mesterstykke. Han går fra å være tåkefyrste til å eie saken med tre setninger på et landsmøte". Allerede da var det litt vanskelig å få øye på akkurat hva det geniale var, men da er det vel godt vi har kommunikasjonseksperter som kan forklare oss hvorfor noe som virker lite lurt egentlig er genialt.

Men, tilbake til fotball og fotballeksperter. Et eksempel som jeg ikke klarer å la være å nevne er fotballekspert Lars Tjærnås sin vurdering av Stabæks sjanser i tippeligaen 2015, der han i Aftenposten slaktet laget og mente det ville havne på 15. plass, det vil si nest sist, og rykke ned. I analysen tar til og med litt selvkritikk på at han også i 2014 tippet nedrykk, mens laget endte på 9. plass, en ganske grov bom, men i år var han helt sikker. Noe som har resultert i en total skivebom for Tjærnås. Nå ligger Stabæk på 2. plass, ikke veldig langt bak Rosenborg. I de siste fire kampene har de vunnet 2-0 hjemme mot Vålerenga, 2-0 borte mot Strømsgodset, 3-2 hjemme mot Lillestrøm og 4-2 borte mot Sandefjord. Og laget er i semifinalen i cupen.

Nå tror jeg ikke Lars Tjærnås vl Stabæk vondt. Han var til og med trener for Stabæk i 1993-95 da laget hadde to opprykk på rad og havnet i eliteserien for første gang. Poenget er at fotball ikke er naturvitenskap der man kan regne seg frem til resultatet. Særlig ikke hvis man kommenter på et tidspunkt der man ikke kjenner alle forutsetningene, for eksempel hvilke spillere klubben vil ha stallen. Men å være fotballekspert og tippe så spektakulært feil som dette er likevel godt gjort. Bare se på dette intervjuet på TV-kanalen C-More: