lørdag 8. august 2015

En ny nummer 7: Memphis Depay

TV2 om Uniteds nye nummer 7
Advarsel: De som ikke er interessert eller bare er sporadisk interessert i fotball bør stoppe her.

Så til saken. I fjor på denne tiden kunne jeg gledestrålende fortelle i en optimistisk bloggpost at drakt nummer 7 i Manchester United endelig hadde fått en ny eier ved navn Angel di Maria etter at den i praksis hadde vært borte fra banen siden Christiano Ronaldo dro i 2009. Michael Owen hadde den mellom 2009 og 2012, men var stort sett skadet og Antonio Valencia, som fortsatt spiller for United, synes det ble for tungt å bære drakt nummer syv og ga den fra seg etter 2012-13 sesongen (han har nå nummer 25). Angel di Maria var den dyreste spilleren i engelsk fotballhistorie, men som vi vet gjorde han det ikke så godt som vi alle håpet og er nå solgt til en fransk klubb der en viss Zlatan også spiller.

Men nå har vi fått vite at Mephis Depay, en av sesongens nye spillere i troppen, en nederlender som kommer fra PSV Eindhoven, har fått æren av å bære drakt nummer 7. Det tror jeg blir spennende å følge med på. Memphis er ung og har vært U-17 verdensmester med Nederland, men er ikke etablert som stjerne som di Maria og er dessuten i en tropp med andre midtbanespillere som Herrera, Schneiderlin, Young, Mata, Carrick, Januzai og Fellaini, for å ikke snakke om den tyske superveteranen Bastian Schweinsteiger, så det blir forhåpenligvis en ikke alt for tung byrde for unge Memphis dette.

Hva er det så med drakt nummer 7 som er så spesielt? Vel, i tiden før spillere hadde faste draktnummer gjennom hele sesongen, noe som ble innført med Premier League tidlig på 90-tallet, var det likevel slik at de beste spillerne gjerne hadde en drakt de pleide å bruke. I årene 1964 til 1972 spilte George Best vanligvis i drakt nummer 7. Mellom 1975 og flere år fremover, riktignok i sesonger United ikke vant så mange titler, hadde vingen Steve Coppell nummer 7. Og fra 1981-sesongen og de neste 12 årene var Brian Robson, som også var kaptein på det engelske landslaget, vanligvis nummer 7 på United-laget.

Etter at det kom faste draktnummer for hele troppen gjennom hele sesongen for alle lagene fra 1993-94-sesongen har de tre kanskje mest legendariske spillere av alle i Manchester United hatt drakt nummer 7: Eric Cantona hadde den 1993-1997. David Beckham 1997-2003 og Christiano Ronaldo hadde den fra 2003-2009. Nå er det riktignok mange som håper at sistnevnte en dag kommer tilbake til United, men det er jo slett ikke sikkert, og en god mann i drakt nummer 7 er det uansett viktig å ha.

Når det gjelder draktnummer er det også verdt å merke seg at Ole Gunnar Solskjærs drakt nummer 20, som han hadde i alle årene fra 1996-97 til 2006-07 sesongen, og som de siste sesongene har vært drakten til Robin van Persie, nå er blitt keeperdrakten til den nye keeperen Sergio Romero. Han gjorde for øvig en hederlig innsats og holdt nullen i dagens 1-0 seier over Tottenham. Og for laget var det en grei arbeidsseier der de hadde god kontroll i det meste av kampen, men litt rusk på slutten.

En oversikt over alle draktnummer på alle lag i Premier League fra 1993 og frem til i dag finner man her.