søndag 2. august 2015

Lang musikk til lange feriedager (33)

Av en eller annen grunn jeg i dag er usikker på, jeg antar at jeg må ha lest det et sted, så trodde jeg at Bruce Springsteens fem album/trippel CD box-set fra 1986 med liveopptak var en kjedelig og litt steril sak. Derfor har jeg latt være å laste den ned, med unntak av "Because the Night" som lenge ikke fantes noe annet sted. Men nå har jeg hørt ordentlig på hele, i alt 40 låter, og innser at jeg har tatt grundig feil. Dette må være et av de beste livealbumene som noen gang er laget.

Bruce Springsteens "Live/1975-85" kom ut i 1986, litt etter braksuksessen med "Born in the USA"-albumet. Noen vil vel si at det var veldig sent for en artist som for lengst hadde et rykte for å ha både legendariske og lange konserter. Men når denne boksen først kom så inneholdt den liveopptak, i mer eller mindre kronologisk rekkefølge, fra noen utvalgte konserter fra 1975 til 1985, noe som også gjør det mulig å høre utviklingen hans som liveartist i perioden frem til de gigantiske stadionkonsertene midt på 80-tallet.

Hvis vi tenker at denne boksen i sin tid bestod av ti sider med vinyl (det spiller jo ikke noen rolle når man har musikken digitalt, men det gir jo en grei inndeling og i 1985 var vinyl det dominerende) består de tre første sidene av sanger fra konserter fra 70-tallet. Det hele begynner med "Thunder Road" i et opptak fra 1975 og det er meget bra versjoner av "Spirit in the night" og "Backstreets" fra en konsert på Roxy Theatre i Los Angeles i 1978, der mye av dette materialet er hentet fra.

Fjerde og femte plateside er fra "konserter i The River"-perioden i 1980-81 og åpner med en stor allsangversjon av "Hungry Heart" og fortsetter med blant annet "Two Hearts", "Cadilac Ranch", "You can look, but you better not touch", "Badlands", "Because the Night", "Darkness on the Edge of Town" og "Racing in the Street". Virkelig stor musikk. Og så roer det litt ned på sjette plateside.

De fire siste sidene er, med et lite unntak, fra store arenakonserter i 1984 og 1985, etter suksessen med albumet "Born in the USA". Der er det en enorm versjon her av "The River", innvevd i en fortelling om samtaler mellom Bruce og faren hans. Og vi blant annet høre "The Promised Land", "Cover Me" og "Born to Run", før det hele avsluttes med et opptak fra 1981 der Bruce Springsteen synger Tom Waits sang "Jersey Girl" på hjemmebane på Meadowlands Arena i New Jersey. Det er som sagt litt vanskelig å forstå at jeg har vært i tvil om at dette er et veldig bra live box-set.

Tidligere episoder i serien "Lang musikk til lange feriedager":

1. Ramones: Weird tales of the Ramones
2. The Pogues: Just look the straight in the eyes and say... Poguemahone.
3. The Smashing Pumpkins: Rarities and b-sides
4. The Clash: Clash on Broadway
5. Johnny Cash: Cash Unearthed
6. Abba: The Albums
7. David Bowie: The Platinum Collection
8. Siouxsie and the Banshees: Siouxsie and the Banshees at the BBC
9. Echo and the Bunnymen: Crystal days
10. The Cure: Join the dots
11. Bob Dylan: The Bootleg Series vol. 1-3
12. Jokke og Valentinerne: Prisen for popen
13. Paul Weller: Hit Parade
14. Bob Dylan: Biograph
15. Rolling Stones: Singles Collection: The London Years
16. Simple Minds: X5
17. The Stone Roses: The Stone Roses - 20th anniversary Collector's edition
18: Stiff Little Fingers: Anthology
19. Madonna: Celebration
20. Bruce Springsteen: The Essential Bruce Springsteen
21. Blondie: The Platinum Collection
22. Imperiet: Silver, Guld och Misär
23: The Smiths: Complete
24. Bruce Springsteen: Tracks
25. Rolling Stones: GRRR!
26. Bob Dylan: Another Self Portrait (1969-71) - The Bootleg series vol, 10
27. Siouxsie and the Banshees: Downside Up
28. Bob Dylan: The Witmark Demos 1962-64 - The Bootle series vol. 9
29. Prefab Sprout: The Collection
30. The Clash: Hits Back
31. The Cardigans: Best of

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar