tirsdag 12. november 2013

Piratenes vekst og fall

Piratpartiets oppslutning på meningmålingene
Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen gir ut en nettmagasin om demokrati og ytringsfrihet som heter Vox Publica, med Olav Anders Øvrebø som redaktør. Her finner man interessante artikler og kommentarer, ofte med et internasjonalt perspektiv, som man ikke finner andre steder.

Et eksempel på det er en helt fersk artikkel i Vox Publica om det tyske Piratpartiets vekst og fall fra stiftelsen i 2006 og frem til valget i høst. På toppen i perioden 2011-12 fikk Piratpartiet 8,9 prosent av stemmene ved delstatsvalget i Berlin og over 7 prosent i både Saarland, Nordrhein-Westfalen og Schleswig-Holstein. Med en slik oppslutning over hele Tyskland ville de true Die Grünen og FDPs posisjon som store vippepartier i Forbundsdagen og det virket en periode som om nettopp Piratpartiet kunne havne i en posisjon der de ville avgjøre hvem som skulle styre Tyskland etter høstens valg.

Men slik gikk det ikke Ved valget kollapset Piratpartiet helt og fikk bare 2,2 prosent av stemmene, langt under sperregrensen på 5 prosent. Hva var det egentlig som gikk galt? Det har det tidligere partimedlemmet Astrid Geisler skrevet om i den nye boken sin "Piratenbraut", en bok om de nokså kaotiske tilstandene i et parti som prøver å praktisere nye former for nettbasert medvirkning og partidemokrati, men som ikke får det helt til. I Vox Publica har Astrid Geisler skrevet artikkelen "Blant Pirater", en kort og leseverdig oppsummering av det hun skriver om i boken sin, oversatt til norsk av Olav Anders Øvrebø.