lørdag 23. november 2013

Nerdenes hevn

November 2013 vil gå inn i historien som måneden da vi oppdaget at store deler av Norges befolkning i all hemmelighet har vært sjakk-eksperter. Når kunnskapen har vært holdt skjult så lenge er det kanksje fordi det har vært litt i overkant nerdete å snakke om rokader i stedet for skismøring eller sykkelutstyr, men da Magnus Carlsen spilte VM-finale måtte det ut. Vegg-til-vegg dekning med langsom TV gjorde at den indre nerden måtte ut og seertallene gikk til himmels. Og alle ble forundret over hvor mange nerder det faktisk er der ute.

Nå har alle som har fulgt rimelig godt med vært klar over at Magnus Carlsen fra Lommedalen i Bærum har vært verdens beste sjakkspiller ganske lenge og hadde den høyeste ratingen i historien allerede før VM. Men det er noe med dramatikken i et stort mesterskap som setter det hele på spissen, Denne gangen fikk en hel verden se hvor vakkert og samtidig brutalt sjakk på dette nivået kan være. For eksempel Hindustan Times i India som skrev om sjakk-VM under overskriften: "A new era in chess: Harry Potter tames the lightning kid".

Internasjonalt har interessen for VM vært helt enorm denne gangen. Først og fremst fordi sjakk er en veldig stor idrett globalt naturligvis, men Magnus Carlsen har gjennom sin unge alder, sin spillestil og sine knusende seire tilført noe ekstra. Det er en slags følelse av et epokeskifte der en ny og litt annerledes superstjerne har feid all tvil til side og kan komme til å dominere svært, svært lenge. Jeg håper han likevel får levd et så normalt liv som mulig.

Det er en spesiell ting ved sjakk som gjør at det skiller seg fra stort sett alle andre publikumsidretter. I stort sett alle andre idretter kan man kan sitte i sofaen hjemme og være skråsikker på hva utøverne burde gjort bedre, enten de driver med fotball, tennis eller skihopping, og uten at man har noe som helst av egne prestasjoner å skryte av. Vi vet likevel hva de burde gjort. Sjakk er annerledes. Det er rett og slett umulig å sitte hjemme i sofaen og ha en bedre plan enn den Magnus Carlsen har, selv for svært gode utøvere. I ettertid ser vi jo hvor genial planen hans var, og hvordan motstanderen ble lokket inn i en felle, men der og da er det bare en person som ser det. Det er derfor han er best i verden.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar