lørdag 29. juni 2013

Rockens mest giftige splittelser

10 messiest band breakups
En av de bra tingene med nettstedet til bladet Rolling Stone er listene. Her finner man listen med de 500 beste sangene i rockehistorien, de 500 beste albumene, de 100  beste gitaristene. de 100 beste Beatles-sangene og mye annet for de liste-frelste.

Da jeg leste om at The Pixies har sluppet sin første singel på ni år, og lurte på om ikke de ble oppløst i krangel for mye lengre siden, fant jeg listen "The 10 messiest band breakups", et forsøk på å kåre de mest grisete splittelsene av noen virkelig store band. Noen ganger etter heftig krangel, gjerne over flere år, og av og til etter rene slåsskamper.

På Rolling Stones liste finner vi kortversjoner av noen fantastiske band-krangler, med lenker til mer dyptgående intervjuer der minst av en av partene forklarer seg. I tillegg til The Pixies finner vi The Police, The Clash, Smashing Pumpkins og The Eagles, som alle skilte lag under nokså grisete omstendigheter. Og naturligvis Oasis, som etter å ha kranglet kontinuerlig i 18 år kom til veis ende på en konsert i Paris i 2009. Rolling Stone skriver:

"It is with some sadness and great relief to tell you that I quit Oasis tonight," Noel Gallagher wrote shortly after the canceled show. "People write and say what they like, but I simply could not go on working with Liam a day longer." According to witnesses, the brothers were arguing fiercely backstage when Liam smashed one of Noel's guitars. Then they started pummeling away at each other. They haven't spoken to each other since."

Og med på listen er naturligvis også Guns'n'Roses, der orginalbesetningen skilte lag i 1993, men der det slett ikke virker som tiden leger alle sår. Rolling Stone skriver:

"Whatever happened, when the Use Your Illusion tour ended in late 1993, the group members went their own separate ways. Since then, things have only gotten worse between the original crew. Axl called Slash a "cancer" and refused to even attend the Rock and Roll Hall of Fame induction because his ex-bandmates would be in the room."

Er det noen som mangler på denne listen? Jeg ser at flere i kommentarfeltet etterlyser et par helt åpenbare kandidater til å være de mest grisete skilsmissene i rockehistorien; The Beatles og Pink Floyd, som ikke akkurat skiltes som venner og sannsynligvis burde vært øverst. I tillegg kan man jo trekke frem Beach Boys, Genesis, The Runaways, Sex Pistols, New Order og The Smiths. Bare for å nevne noen legendariske konflikter..

Så kan man jo lure på om det at så mange bra band har opplevd så mye destruktivt i samarbeidet med hverandre er helt tilfeldig. Er det slik at noen mennesker blir mer kreative og produktive av konflikt? Eller er sammenhengen motsatt: at små grupper med flere veldig sterke og kreative personligheter, som er nødt til å samarbeide ekstremt tett, er spesielt utsatt for å bli revet i stykker av konflikter.