Berlingske barometer |
For tiden er det i alle tre land en kamp mellom en variant av en rødgrønn koalisjon og et sentrum-høyre alternativ. I både Norge og Danmark er det nå rødgrønn regjering og uavklart hvilke borgerlige partier som vil overta hvis de vinner neste valg. I Sverige har det vært borgerlig regjering siden 2006 og det er uavklart hvilke rødgrønne partier som vil overta hvis de vinner valget om et år.
Sett med norske øyne er det interessant å se på hva som har skjedd i Danmark etter at landet, etter tre borgerlige valgseire på rad, fikk en rødgrønn regjering i 2011. Den har et meget knapt flertall bak seg i Folketinget og er ledet av et sosialdemokratisk parti som med 24,8 prosent gjorde sitt dårligste valg siden 1905. Også SF, søsterpartiet til norske SV, gjorde et svakt valg.
En forskjell mellom de rødgrønne i Danmark og Norge er at Danmark ikke har flertallsregjering. Enhedslisten, partiet som samler kommunister og venstresosialister ytterst til venstre, fikk hele 6,7 prosent ved valget i 2011 og er en del av et rødgrønt flertall i folketinget, men valgte å ikke delta i regjeringen. Med i regjeringen er derimot Radikale Venstre, et sosialliberalt parti som også gjorde et godt valg. De tre partiene som gikk sammen i regjering hadde en oppslutning på 43,5 prosent på valgdagen.
Hvordan har så denne nokså sprikende koalisjonen klart seg i sine første to år med makten? Ikke særlig godt skal vi tro meningsmålingene. I det Berlingske barometeret i juni kan vi se at den rødgrønne blokken har 43,4 prosent oppslutning, mens de borgerlige har 56,6 prosent. Omtrent som i Norge med andre ord, men styrkeforholdet mellom partiene på venstresiden er ikke helt som i Norge. I Danmark har Socialdemokraterne falt videre nedover og har nå 17,7 prosent, det svakeste på 110 år.
SF har det ikke lettere. De har gjennomlevd en mer eller mindre sammenhengende krise i to år, med skifte av flere statsråder, partilederavgang, åpen strid rundt valget av ny partileder og et generelt og vedvarende internt bråk. De er nå nede i 4,9 prosent, mens noen målinger har vist en oppslutning på nivå med det dårligste valgresultatet i partiets historie. Radikale Venstre holder seg derimot på respektable 8,5 prosent. Og venstresidens vinnere er stadig Enhedslisten som nå nesten har doblet oppslutningen siden valget og klatret til 12,3 prosent. Med det har Enhetslisten blitt Danmarks 4. største parti på målingene, ikke veldig langt bak Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.
På borgerlig side ligner Danmark mer på situasjonen i Norge. Det store liberal-konservative partiet Venstre har 30,8 prosent, mens det mer populistiske og innvandringskritiske Dansk Folkeparti har 15,7 prosent oppslutning. I tillegg har Danmark et lite konservativt parti som har 4,5 prosent og et liberalt parti (Liberal Alliance) som har 5,1 prosent. Til sammen gir dette et solid utgangspunkt. Valgoppslutningen til de tre rødgrønne partiene i regjering på 43,5 prosent har krympet til 31,1 prosent. Det er fortsatt to år til det er valg i Danmark, og mye kan skje, men det blir åpenbart en veldig tung oppoverbakke for det rødgrønne prosjektet.
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar