torsdag 20. oktober 2011

Leder for en dag

Abelias hjemmeside om Leder for en dag
I dag har 30 elever og studenter hatt en litt spesiell skoledag der de gjennom en arbeidsdag har "skygget" hver sin leder i næringsliv, offentlig sektor, politikk eller organisasjonsliv. Hele listen over ledere som har vært med kan man se på Ungt Entreprenørskaps nettside, organisasjonen som står bak dette tiltaket der ungdom som har ledet ungdoms- og studentbedrifter får et innblikk i hvordan en leders hverdag ser ut.

Skjønt hverdag er vel ikke et begrep som passer så godt på ledelse, dagene er ulike og man må bruke tid på veldig mange forskjellige ting. Noen dager bruker jeg mye tid internt i organisasjonen, andre dager er jeg ikke innom kontoret i det hele tatt. Jeg hadde gleden av å bli "skygget" av Kristian Horn Hellenes fra Nevlunghavn i Vestfold på en dag med mest eksternt fokus. I løpet av dagen var vi med på Abeliakurs i politisk påvirkning for medlemsbedrifter, et møte i Stortinget med Terje Aasland, leder av næringskomiteen, en paneldebatt om entreprenørskap på Gründerdagen i Forskningsparken og et ledernettverk i Abelia der bedriftskultur var tema. En innholdsrik dag med andre ord.

Ungdommen som er med på dette lærer helt sikkert en hel del om hvordan ledelse foregår i praksis, for eksempel om hvor hektisk dagen kan være med mange små samtaler og korte beskjeder, og møter der en leder skal involveres i pågående prosesser på en effektiv måte uten å være med på alt. Men jeg tror også ledere har godt av å bli fulgt på denne måten av noen som kommer inn fra utsiden med et ungt og friskt blikk. Man tar seg selv i å lure på hvor rart enkelte ting kan se ut og tenker igjennom hva man egentlig bruker tiden sin på.

Disse unge elevene og studentene stiller ikke akkurat med blanke ark når de kommer på besøk, Det å drive ungdomsbedrift som en del av skolearbeidet gir en helt unik innsikt i hvordan næringsliv og samfunn fungerer, og jeg er helt sikker på at disse elevene har et viktig konkurransefortrinn i forhold til andre elever og studenter. Kristian var med i et team som ble kåret til Norges beste ungdomsbedrift i 2010 for produktet Datadong, et strikket plagg til å kle på bærbare datamaskiner, og deltok i europamesterskapet på Sardinia. Han er dessuten aktivt med i politisk ungdomsarbeid i Unge Høyre og var opptatt av de temaene jeg diskuterte med politikere i løpet av dagen.

Ungt Entreprenørskap har en flott Facebookside der ungdommen som deltok er presentert. Det er også lenker til ulike medieoppslag i lokale medier, blant annet denne og  denne fra Vestfold. Han som fulgte Terje Venold i Veidekke har skrevet om dagen på Terjes blogg. Dagen i dag ble avsluttet med en samling hos Manpower med både ungdom og ledere til stede, der blant annet Trond Giske og Erna Solberg snakket varmt om betydningen av å støtte opp om Ungt Entreprenørskaps innsats for å utvikle ledere av bedriftene vi skal leve av om noen år, de som ennå ikke er etablert. Det er et budskap det er lett å slutte seg til.