Jeg har tidligere blogget om "Moores Lov" som beskriver hvordan antall transistorer man klarer å plassere på et lite stykke silisium fordobles omtrent hver 18 måned. Noe som har gjort det mulig å fordoble prosessor-hastigheten i datamaskiner i samme tempo. Det gjør at dagens datamaskiner er mer enn 1000 ganger kraftigere enn i 1990, en helt avgjørende forutsetning for både produktivitetsvekst og innovasjoner vi opplever rundt oss hele tiden.
Også lagringskapasitet, nettverkshastigheter og skjermteknologi følger lignende forbedringskurver, og bidrar på samme måte til at teknologi muliggjør stadig nye ting som enten var umulige, tok alt for lang tid eller var alt for dyre bare for kort tid siden. For oss som fascineres av eksponentiell vekst er det derfor spennende å se på nettstedet til The Economist i dag at det er beskrevet en helt ny slik lov som sier noe om ytelsesforbedringer innenfor informasjonsteknologien. Jonathan Koomey ved Stanford University har funnet ut at energibehovet som kreves for en gitt mengde databehandling halveres hver 18 måned, og at denne forbedringen i ytelse har pågått helt siden 1940-tallet.
I mobile enheter som smarttelefoner og nettbrett innebærer dette at behovet for batterikraft for samme jobb halveres hvert et og et halvt år. Eller for å si det motsatt: Med samme batteri får vi gjort dobbelt så mye som i dag om et og et halvt år. Det gir oss større skjermer og lettere mobiler. Og nettbrett og PCer som blir stadig tynnere, til tross for at prosessorene blir mye kraftigere. I løpet av 15 år reduseres energibehovet med en faktor på 1000.Noe som gjør at vi bare har sett starten på en eksplosiv vekst i mobile enheter.
En annen konsekvens er at små prosessorer, for eksempel i smartkort eller sensorer, vil kunne klare seg med energi fra lyset eller varme fra kroppen, og ikke trenge eget batteri. Koomeys lov trekker opp noen ganske interessante fremtidsperspektiver.
mandag 10. oktober 2011
Koomeys lov om energiforbruk
Abonner på:
Legg inn kommentarer
(
Atom
)
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar