mandag 3. oktober 2011

Endelig film

Jeg har ved noen anledninger vært innom temaet film- og TV-innhold på nett her på bloggen, og hvordan vi i Norge og Europa ligger langt etter USA når det gjelder mulighet til å kjøpe eller leie film på nett. Ikke har vi tilgang til Netflix eller Hulu, to av de største og mest populære nettstedene i USA. Og både iTunes og Amazon er hos oss uten tilgang til film og TV-programmer, i hvert fall så lenge man ikke lurer systemet til å tro at man bor i USA.

Sist jeg blogget om dette i mai spådde jeg at dette kom til å forandre seg og at flere nye tjenester vil komme til Norge ganske snart. Det som kan digitaliseres vil digitaliseres. Og akkurat nå er det i hvert fall et par nye tjenester som er kommet på film- og TV-fronten på nett:

For det første har det plutselig dukket opp filmer i iTunes Store i Norge, uten at jeg har sett noen stor kunngjøring. Riktignok ikke norske filmer eller barnefilmer med norsk tale, men et bibliotek med filmer man både kan kjøpe og leie. Det ser ikke ut som det er enormt mange filmer der foreløpig, men det er i hvert fall flere relativt nye bestselgere, som Pirates of The Carribean: On stranger tides og Black Swan.. Og for de som liker Disney-filmer ser det ut til å være et stort utvalg av tegnefilmklassikere. Kjøpspris for nyere filmer er kr 139, mens leiepris i 24 timer er kr 39,-. Eldre filmer er billigere. Vi må vel regne med at dette bare er starten og at det kommer på plass norske filmer også snart.

En annen nyhet de siste dagene er Comoyo, Telenors nye storsatsing på en innholdsplattform for internett, på tvers av land og tjenestebærer. Den er nå lansert i en betaversjon og Kristin Skogen Lund er intervjuet om denne satsingen i siste nummer av Kampanje. Dette ser veldig interessant ut. Det er allerede kommet mange filmer i basen, både engelske og norske. Her finner man ikke så mye Disney som på iTunes, men til gjengjeld finner man en rekke populære norske barnefilmer og utenlandske barnefilmer med norsk tale. En ulempe er at filmene foreløpig bare kan leies, stort sett for 39 kroner, og ikke kjøpes slik som på iTunes.

Det har tatt forbausende lang tid å få på plass film og TV-tilbud på nett i Europa, sannsynligvis fordi det har vært komplisert å avklare pris- og rettighetsspørsmål med filmselskapene, men nå har det tydeligvis løsnet. Det blir spennende å se hvordan dette vil påvirke andre måter å se film, for eksempel kinobesøk, TV-titting og DVD-salg. Det er jo mulig at effekten blir at totalforbruket går opp. Men mest sannsynlig må noe annet ned når en ny type tjeneste skal vokse.