tirsdag 22. mars 2011

Om vaskemaskiner, energiforbruk og tid

Fascinerende innlegg av Hans Rosling hos TED. Nok en gang leverer han en pedagogisk og tankevekkende analyse av det store bildet, denne gangen med utgangspunkt i forskjellen mellom å vaske klær for hånd og å ha tilgang til en vaskemaskin. Rosling tar utgangspunkt i hva det betød at hans egen familie kjøpte vaskemaskin da han var fire år gammel, og hva det betyr når det ikke lenger er to milliarder, men fem milliarder mennesker i verden som bor i hjem der det er vaskemaskiner.

1 kommentar :

  1. Det merkelige var at selv om vaskemaskinen lettet klesvasken, brukte ikke husmoren mindre tid på å holde tøyet rent, - tvert imot! Undersøkelser fra perioden 1920-1970 viser at familiene stadig brukte mer tid til klesvask. Historiker Anna Jorun Avdem forklarer dette med at de moderne vaskemetodene forandret synet på hva som var rent og hva som var skittent. Samtidig fikk familiene bedre råd og lettere tilgang til å skaffe seg flere plagg. Dermed vokste også skittentøyhaugene, samtidig som de måtte vaskes oftere enn før! http://www.nrk.no/programmer/radio/norgesglasset/1.893238

    Man brukte mye mer ullklær før og de trenger ikke så mye vask (lanolin), ofte luftet man også bare klærne i stedet for å vaske.

    SvarSlett