mandag 28. mars 2011

Delstatsvalg i Tyskland

Tyskland har hatt valg i to delstater søndag og resultatet i den ene, Baden-Wûrttemberg, er ganske oppsiktsvekkende. Kanskje det første signalet om hva kjernekraftulykken i Fukushima kan komme til å bety politisk fremover, i hvert fall i land der det er strid om kjernekraftens framtid.

I Baden-Württemberg har CDU mistet makten etter 58 år. Selv om de fortsatt er klart største parti, er dette et ganske alvorlig nederlag i kjerneområder i sør-vest i Tyskland. Den som tar over posisjonen som ministerpresident i delstaten er ikke en sosialdemokrat, de gikk litt tilbake, men Winfried Kretschmann fra die Grüne, som kommer til å lede en koalisjon med SPD. Det blir første gang de grønne leder en delstatsregjering i Tysklands histore. De fikk 24 prosent av stemmene, fram over 12 prosentpoeng siden sist. Her hos Spiegel Online kan en se den nye sjefen på video.

I Rheinland-Pfalz var det også valg søndag. Her styrte sosialdemokratene fra før, i et tradisjonelt sterkt område for SPD. De ble største parti også denne gangen, men gikk mye tilbake, mer enn ti prosentpoeng, og må i koalisjon med Grüne som fikk 15 prosent. Også i Rheinland-Pfalz var det en enorm fremgang for de grønne, på over 10 prosentpoeng siden forrige valg.