mandag 21. september 2020

Nasjonalt ressurssenter for deling av data

Mandag passerte vi en ny viktig milepæl i arbeidet med å legge til rette for økt deling, gjenbruk og verdiskaping med utgangspunkt i offentlige data. Da ble et nytt nasjonalt ressurssenter for deling av data offisielt åpnet av digitaliseringsministeren og direktøren for Digitaliseringsdirektoratet,  som er vertskap for det nye senteret.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet skriver om åpningen av ressurssenteret her. Og de har fått sin egen plass på Digitaliseringsdirektoratets nettsider her, der det både forklares hva senteret skal jobbe med, hvem som jobber der og hva de kan hjelpe andre virksomheter i både offentlig og privat sektor med. Der kan man også lese dette om bakgrunnen for at det nye senteret er opprettet:

"I digitaliseringsstrategien Én digital offentlig sektor (2019-2025) vart det slått fast at regjeringa ville etablere eit nasjonalt ressurssenter for deling av data, med spisskompetanse på samanhengen mellom juss, teknologi, forretnings- og forvaltningsprosessar. Senteret skal vere eit læremiljø og ein kompetansebank for heile offentleg sektor. Ressurssenteret skal for ein stor del drive ut frå kva behov brukarane har og melder frå om, og basere seg på innspela senteret får frå offentlege og private verksemder."

Vi opplever en enorm økning i interessen for å bruke data til skape bedre og mer sammenhengende tjenester, til å forenkle og effektivisere arbeidsprosesser eller til å lage nye og innovative løsninger, for eksempel med bruk av kunstig intelligens for å få enda mer verdi ut av dataene. For store virksomheter kan det være naturlig å rekruttere egne folk som er spesialister på både det teknologiske, det juridiske og det forretningsmessige, mens det for små virksomheter, i både offentlig og privat sektor, er behov for å finne noen med kompetanse man kan få gode råd fra. Og for en del av disse vil forhåpentligvis det nye nasjonale ressurssenteret for deling av data være akkurat det man har behov for.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar