onsdag 23. september 2020

De kuleste robotene i energibransjen

Det er faktisk Equinor som har laget temaside på nettsidene sine om de kuleste robotene i energibransjen. De viser frem eksempler på avansert teknologi de bruker som definitivt bidrar til å fjerne forestillingen om at energibransjen er gammeldags og lavteknologisk. På nettsidene kan man se video med og lese om slangeroboten Eelume, mini-undervannsdronen BlueEye og den smarte undervannsfarkosten Hugin, alle eksempler på hvordan det å ligge helt i forkant når det gjelder digitalisering og det å utvikle fremtidens havnæringer henger sammen.

De viser også frem dronen SeekOps som kan "lukte" seg frem til metanlekkasjer og BIKE, en inspeksjonsrobot som kommer seg inn i de trangeste rør for å gjøre inspeksjoner. En elektrisk ladestasjon som fungerer under vann har de også med. Begrunnelsen for å ta i bruk slike teknologier er selvfølgelig økonomisk, man kan spare mye penger på å automatisere inspeksjoner, vedlikehold, bytte av komponenter og rett og slett komme til der det er vanskelig for mennesker å være. Mye raskere er det også.

Men det har minst like mye med helse og sikkerhet å gjøre. Roboter og ubemannede farkoster kan overta oppgaver som det er knyttet sikkerhetsrisiko eller helserisiko til. Her er en video med slangeroboten Eelume i aksjon, en undervannsrobot som faktisk kan bo nede på havbunnen i stedet for å bli senket ned og hevet igjen hver gang de skal brukes:

 

Og her er en video fra Kongsberggruppen som viser hva undervannsfarkosten Hugin kan spare av tid og ressurser når den inspiserer rørledninger under vann:

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar