mandag 28. september 2020

1 million døde av koronavirus

I følge Worldometers nettside som henter inn statistikk for smitte og døde av koronavirus i alle verdens land har vi nå passert en million døde. John Hopkins University er nesten der de også, i skrivende stund oppgir de over 999 300 døde. Det er et uhyggelig høyt tall, spesielt når vi vet at det høyst sannsynlig også er snakk om en betydelig underrapportering i mange land.

 I Europa ligger antall daglige dødsfall langt lavere nå enn i i mars, april og mai, men ser vi på verdens som helhet har det ikke vært så stor nedgang. Globaliseringen av pandemien gjør at det stadig er nye land som setter nye rekorder i antall nye smittede. Det bidrar til at også tallene for antall døde holder seg relativt høye.

En milepæl som dette er også en god anledning til å se litt på utviklingen i antall nye smittetilfeller den siste tiden, og hvordan det utvikler seg geografisk. Jeg har ved et par anledninger vært inne på hvordan Europa har falt nedover på statistikken mens land på det amerikanske kontinentet dominerer på toppen av listen. Men den siste tiden ser vi at dette har endret seg igjen, og at flere land i Europa klatrer oppover på listene over land med mange nye smittede. 

Spania som nesten ikke hadde nye daglige smittetilfeller mellom slutten av april og begynnelsen av juli, har hatt en svært urovekkende utvikling i august og september, med mange tusen nye smittede hver dag. Det går litt ned igjen nå, men Spania, som var på vei ut av en topp 10-passering i verden har nå klatret opp på 7. plass. Heldigvis er det ikke en tilsvarende vekst i antall nye dødsfall.

Også Frankrike og UK har en urovekkende vekst i antall nye smittede. Det samme gjelder Nederland og Belgia, som har flere nye smittede pr dag nå enn de hadde i vår, mens det i Tyskland og Italia også har vært en viss ny smitteoppblomstring nå, men ikke på langt nær like høye tall som tidligere i år. Felles for alle disse landene er at det ikke er en tilsvarende vekst i antall nye dødsfall. 

Vi kunne jo da håpe at det skyldes at viruset er blitt mindre farlig enn før. Men jeg hører at den medisinske ekspertisen avviser en slik forklaring og i stedet fremhever to andre forklaringer som langt mer sannsynlige. Den ene er at det er langt mer testing nå enn det var i april og mai, slik at antall registrerte smittede i statistikken er på et langt mer realistisk nivå nå enn det var da (tallene skulle vært høyere). Den andre forklaringen er at vi har lært noe underveis og er blitt langt flinkere til å beskytte de som bor i eldreomsorgsinstitusjoner og andre i risikogruppene mot smitte. Noe vi sannsynligvis må fortsette med i lang tid fremover

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar