torsdag 17. september 2020

Elektroniske fakturaer tar over

 Norge er blant de mest digitaliserte landene i verden, men også her er det slik at tempoet kan være litt ulikt i ulike deler av samfunnet. Og i næringslivet er det forskjeller mellom bransjer og mellom store og små bedrifter. Statistisk Sentralbyrå måler derfor årlig digitaliseringsgraden i næringslivet. En ny slik undersøkelse av IKT-bruk i næringslivet er nettopp gjennomført.

Når denne undersøkelsen presenteres på nettsidene pleier SSB gjerne å trekke frem noen temaer det er spesielt interessant å se på utviklingen, gjerne fordi det har skjedd store endringer. Et slikt område er bruk av elektroniske fakturaer i stedet for papirfakturaer når det gjennomføres transaksjoner mellom virksomheter, og spesielt den varianten av e-fakturaer som er et et format som egner seg for automatisert behandling og ikke må behandles manuelt.

SSB mener at det har skjedd betydelige endringer på dette området den siste tiden og sammenligner tallene for 2019 med situasjonen for to år siden. De skriver at:

"Elektroniske fakturaer er i ferd med å ta over for papirfakturaer hos norske foretak. I motsetning til 2017, var det flere som sendte elektroniske fakturaer enn papirfakturaer i 2019. Stadig flere norske foretak med minst ti sysselsatte benyttet fakturaer i elektronisk format for fakturering. Nye tall fra undersøkelsen Bruk av IKT i næringslivet viser at 65 prosent av foretakene sendte e-fakturaer, og 81 prosent av foretakene sendte elektroniske fakturaer som ikke egner seg til automatisert behandling i 2019 (...) Mens fakturering av elektroniske fakturaer økte, var det færre som benyttet fakturaer i papirformat. 61 prosent av foretakene sendte papirfakturaer i 2019, og dette var en stor nedgang på 18 prosent fra 2017."

SSBs tall viser at det er god vekst i bruke en elektroniske fakturaer i stort sett alle bransjer, med sterkest vekst i byggenæringen og i bilbransjen. De skriver:

"Nesten alle næringer økte fakturering av elektroniske fakturaer fra 2017. Næringsgruppene bygge- og anleggsvirksomhet, og handel med og reparasjon av motorvogner hadde størst oppgang i bruk av elektroniske fakturaer. Om lag sju av ti foretak i begge næringsgruppene sendte e-fakturaer i 2019, og dette var en stor økning på henholdsvis 26 og 24 prosent fra 2017. Disse to næringsgruppene var også blant de største brukerne av elektroniske fakturaer som ikke egner seg til automatisert behandling. 85 prosent av foretakene i næringsgruppene bygge- og anleggsvirksomhet og 91 prosent av foretakene i næringsgruppene handel med og reparasjon av motorvogner sendte denne typen elektroniske fakturaer."

Et det så slik at vi har grunn til å være fornøyd med det nivået på digitaliseringen vi nå ser? Selv om endringene skjer raskt, og det går rett vei i stort sett alle bransjer, viser tallene at det fortsatt er mye som ikke er automatisert. Vi kan ta overnattings- og serveringsbransjen som eksempel. Går vi inn i SSBs statistikkbank ser vi at 58 prosent av bedriftene i denne bransjen sendte e-fakturaer som er egnet for automatisert behandling, opp fra 47 prosent i 2017. Men 74 prosent sendte e-fakturaer som ikke er egnet for automatisert behandling (det vil si at de gjerne kommer i eposter eller pdf-dokumenter), opp fra 60 prosent fra to år siden. 

Og summen av dette betyr færre papirfakturaer. I 2019 benyttet 70 prosent av bedriftene i overnattings- og serveringbransjen papir. I 2019 var vi nede i 38 prosent. Det er en veldig stor nedgang, men det er fortatt et ganske høyt tall. Og når mye av overgangen fra papir går til e-fakturaer som ikke er egnet til automatisert behandling, vet vi at det er mulig å effektivisere enda mer.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar