Litt tidligere denne måneden presenterte Telenor sin Nordic digital municipality index, en rangering av hvor langt kommuner i Norge, Sverige, Danmark og Finland er kommet når det gjelder digitalisering.
Det er konsuletselskapet Analysys Mason som har gjennomført rangeringen, som ikke omfatter samtlige kommuner i de nordiske landene, men 15 i hvert land, 60 i alt. Alle hovedstedene er med i rangelingen og også noen andre store, noen mellomstore og noen små kommuner i hvert land.
Undersøkelsen vurderer ikke digitale tjenester som er like uansett hvor i landet du bor, slik det for eksempel er med nettsidene til skatteetaten, NAV eller helsenorge.no. Her er oppmerksomheten rettet mot tilrettelegging og tjenester på områder der kommunene selv har ansvaret, og der det derfor er forskjeller mellom kommunene. Områdene som blir vurdert er gruppert i tre kategorier.
Den første handler om hvor godt kommunene tilrettelegger for utbygging av mobil infrastruktur. Det er jo en mobiloperatør som har gjennomført undersøkelsen, og da er de naturligvis opptatt av tilgang til areal, leiekostnader og raske kommunale beslutningsprosesser. Skal man tilby avanserte digitale tjenester må det legges til rette for mobil- og bredbåndsutbygging. toppen av listen i denne kategorien er helt dominert av kommuner i Norge og Danmark, spesielt små og mellomstore kommer. Helt øverst på denne listen er Grimstad, foran Froland, også i Agder. Det er få store kommuner i toppen, men Aalborg er på 5. plass og Bærum på 8. plass. Ingen hovedsteder er med blant de 40 beste, og Oslo er helt nederst, på 60. plass.
Kategori to handler om digitale innbyggertjenester. Det er undersøkt om ni konkrete digitale tjenester innenfor ulike sektorer finnes eller ikke. I denne kategorien finnes det noen åpenbare stordriftsfordeler og mange store kommuner gjør det godt. Men hovedstedene, med et unntak, er ikke i helt toppen. Stockholm er på en delt førsteplass sammen med Bærum, Halden, Trondheim, Grimstad og Göteborg. Oslo er på en brukbar 7. plass mens Helsinki og København er på en delt 13. plass. Og selv om denne kategorien har noen stordriftsfordeler, er det interessant å se at også enkelte små kommuner er rangert høyt, som Sortland på delt 13. plass og Tynset på delt 20. plass. Også her gjør norske kommuner det generelt godt.
Den tredje kategorien handler om mer avanserte strategier, utviklingsprosjekter og organisatoriske tiltak for å oppnå sammenhengende tjenester og realisere noen større gevinster. Tiltak der data deles og gjenbrukes, som går på tvers av sektorer, og gjerne som del av en satsing på å være en "smart kommune". Her er det åpenbart en enda større fordel å være en stor kommune, og rapporten peker også på at de litt mindre kommunene som hevder seg i denne kategorien enten er naboer til byer eller er vertskap til høyere utdannings og forskningsinstitusjoner. I toppen av denne listen er Aarhus, København og Stavanger på en delt førsteplass. Deretter følger Aalborg og Oslo. I kategorien mellomstore norske kommuner som er i øvre del på denne tabellen finner vi Halden, Lillehammer og Molde, som alle er vertskommuner for høyskoler.
Legger man så sammen de tre listene til en felles rangering av de beste digitale kommunene i Norden er vinneren Aalborg, foran Bærum og Halden. Halden topper med det også listen over de beste mellomstore kommunene i Norden. På de neste plassene på listen følger Gøteborg, København, Trondheim, Stavanger og Stockholm, før nok en mellomstor kommune, Grimstad, dukker opp på en sterk 9. plass. Det er gjennomgående sterke norske plasseringer på listen, ikke minst blant de mellomstore og små kommunene. Aller best i Norden blant de små kommunene er Froland på 24. plass og Sortland på 26. plass.
I tillegg til å bruke en del plass på å selve rangeringen, og beskrive kriteriene og vektingen som ligger bak, har rapporten også noen "lessons and recommendations", eller læringspunkter og anbefalinger, til kommuner som ønsker bedre digitale innbyggertjenester og mer digital samhandling. Det virker som gode råd. Her er en lenke til hele rapporten.
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar